2024. április 26., péntek

Új lézeres készülék a Szabadkai Közkórháznak

Színvonalasabb szolgáltatás a betegeknek a Winterfesten begyűjtött adományokból

A Szabadkai Piacok Közvállalat a Winterfesten összegyűjtött adományokból Ekomedico-Laser lézerkészüléket adományozott pénteken a Szabadkai Közkórház Rehabilitációs Osztályának. A donáció értéke 142 ezer dinár.

A lézerkészülék fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és regeneráló hatású (Fotó: Paszterkó Erika)

A lézerkészülék fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és regeneráló hatású (Fotó: Paszterkó Erika)

A berendezés átadásakor megtartott sajtótájékoztatón jelen voltak dr. Gordana Krtinić, a Szabadkai Közkórház minőségbiztosítással és kockázatelemzéssel megbízott igazgatóhelyettese, dr. Ljiljana Đurović Manojlović, a Rehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa, Ilinka Vukoja, a Szabadkai Piacok Közvállalat igazgatónője, dr. Slobodan Puškar, a kórház igazgatója, valamint Saša Petković, a kórház pénzügyekkel megbízott igazgatóhelyettese.

– Immár hét éve a Szabadkai Piacok Közvállalat pénzadományt gyűjt a Winterfesten, amelyet jótékony célokra fordít. Az idei karácsonyi vásáron a polgároktól begyűjtött pénzadományokból a közvállalat lézerterápiás berendezést vásárolt a kórháznak. Örömömre szolgál, hogy eddig az idén gyűlt össze a legtöbb pénz, 142 ezer dinár – mondta Ilinka Vukoja.

Az egészségügyi berendezés funkcióját és jelentőségét dr. Ljiljana Đurović Manojlović foglalta össze.

Dr. Gordana Krtinić, dr. Ljiljana Đurović Manojlović, Ilinka Vukoja, dr. Slobodan Puškar és Saša Petković (Fotó: Paszterkó Erika)

Dr. Gordana Krtinić, dr. Ljiljana Đurović Manojlović, Ilinka Vukoja, dr. Slobodan Puškar és Saša Petković (Fotó: Paszterkó Erika)

– A Rehabilitációs Osztályon nagyon sok páciens fordul meg, emiatt gyakran szükséges a gépek és berendezések felújítása. Az Ekomedico-Laser lézerkészülék egy fényterápiás műszer, amely a fényenergiát terápiás céllal használja fel. A fény tulajdonképpen elektromágneses sugárzás, azaz stimulált fényenergia, amellyel a fájdalompontokat kezeljük. E készülék hullámhossza 808 nanométer. A lézersugár a bőrön keresztül behatol a szervezetbe néhány millimétertől néhány centiméter mélységig. A lézer azért nagyon közkedvelt terápiás eljárás, mert a páciens a kezelés folyamán nem érez kellemetlenséget, jótékony hatása viszont már tíz kezelés után érezhető. A lézer fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és regeneráló hatású, felgyorsítja a sejtek megújulását. Mágneses terápia együttes alkalmazásával pedig a hatás sokkal erősebb. Ellenjavallatok a várandóság, a szívgyengeség, a rákos megbetegedések – mondta az osztályvezető főorvos.

Dr. Slobodan Puškar igazgató megköszönte a donációt és elmondta, hogy a készülék forgalmazója is humánus gesztusként jelentős engedményt adott a készülékre. Ennek köszönhetően jóval a piaci ár alatt sikerült a kórháznak hozzájutnia a készülékhez.