2024. április 26., péntek

Az exportot segítik és új piacokat keresnek

Két adai vállalatot látogatott meg a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója

Adán a Termometal fémipari vállalatban és az iskolatáskákat gyártó Belmil Team cégben járt szerda délelőtt Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója, aki egyeztetett a vezetőséggel, hogy milyen módon tudna segíteni a kereskedőház az exportban és az új piacok felkutatásában, majd megtekintette a vállalkozásokat.

Benák Tímea és Oláh Zsanett a Belmil-Team cégben (Csincsik Zsolt felvétele)

Benák Tímea és Oláh Zsanett a Belmil-Team cégben (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az elsődleges célunk, hogy segítsünk a magyar vállalkozásoknak új piacokat találni. Két és fél éve ezt a szolgáltatásunkat elérhetővé tettük a határon túli magyar vállalkozások számára is. Az volt a célunk, hogy egy olyan ökoszisztémát építsünk ki, amellyel a magyar–magyar együttműködést tudjuk segíteni. Feltérképeztük a határon túli területeken is azokat a vállalkozásokat, amelyek export- és versenyképesek, és a rendelkezésünkre álló eszközökkel igyekszünk új piacokat találni nekik. Nagyon sok olyan eset is volt, amikor a különböző határon túli területek egymással is kapcsolatba kerültek. Az elmúlt két és fél évben több mint 5 milliárd forintnyi üzlet köttetett a 22 irodán keresztül, amelyeknek elsődlegesen ez a feladatuk – nyilatkozta Oláh Zsanett, aki hozzátette, hogy Vajdaságban a szabadkai és az újvidéki irodában vehetik igénybe a szolgáltatásaikat a cégek. Kiemelte, hogy a kereskedőházon keresztül a világ számos pontján több száz kiállítás és rendezvény áll rendelkezésre, hogy a vajdasági vállalkozások is megjelenjenek harmadik országbeli piacokon.

– Az elmúlt időszakban elkezdtük a Csillagtúránkat. Az elért eredmények után nagyon fontosnak tartom azt, hogy a terepen helytálljunk, és találkozzunk azokkal a vállalkozásokkal, amelyekkel elkezdtünk együtt dolgozni. Találkozunk olyan vállalkozásokkal, amelyek fejlesztenek, kapacitásokat bővítenek. Ennek köszönhetően megismerjük azt, hogy milyen módon tudunk még inkább segíteni nekik.

A Termometal Kft. autóipari kutató- és fejlesztőközpontok részére gyárt különböző alkatrészeket, komponenseket és szerelvényeket több uniós multinacionális cég stratégiai beszállítójaként. Szügyi Éva, a vállalat értékesítési igazgatója megjegyezte, hogy főként a németországi piacra dolgoznak, illetve az uniós és az amerikai piacra. Elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőháztól azt remélik, hogy megjelenhetnek olyan harmadik ország piacán is, amelyet nehezebben tudnak elérni.

A Belmil Team Kft. iskolatáskákat gyárt. Benák Tímea, a cég marketing- és PR-referense elmondta, hogy termelésük 90–95 százaléka exportra kerül. A termékeiket Németországtól Tajvanig értékesítik a forgalmazóikon keresztül. Egyelőre 25-26 országba szállítanak, de ezt folyamatosan szeretnék bővíteni. A kereskedőház közreműködésével a közel-keleti piacot szeretnék meghódítani, amihez fontos piaci, kulturális, országspecifikus információkra lenne szükségük, hogy az ottani igényeknek megfelelő termékeket tudjanak gyártani. Emellett szeretnék, ha a kereskedőház segítene nekik kapcsolatot teremteni az ottani partnerekkel.