2024. április 26., péntek

Elindult a határon túli családokat támogató Köldökzsinór program

A babakötvényt és az anyasági támogatást a 2017. június 30. után külföldön született és külföldön élő magyar gyermekek után is igénybe lehet venni

Elindult a határon túl élő családokat segítő Köldökzsinór program. A támogatásokkal a kormány anyagilag is el akarja ismerni azokat, akik magyar gyermeket vállalnak a világ bármely pontján – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin közölte: a január 1-jén elindított program egyik eleme a 64 125 forintos egyszeri anyasági támogatás, a másik pedig a babakötvény, amelynek elindításához az állam 42 500 forintot biztosít, később pedig évenként kamattámogatást. Eddig 523 határon túli család igényelte az anyasági támogatást – fűzte hozzá.

Azt hangoztatta, minden magyar gyerek kincs, bárhol szülessen is. Elmondta, erőforrásként tekintenek a csaknem 4,5 millió határon túl élő nemzettársunkra is, akik szintén hozzájárulhatnak a magyarság gyarapodásához.

Az államtitkár közölte azt is, hogy a családok éve és a külhoni magyar családok éve programjain eddig csaknem tízezren fordultak meg. A programokba civil szervezetek is bekapcsolódnak, így mások mellett az Otthon segítünk alapítvány, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, valamint az egyszülős családokkal foglalkozó szervezet is.

Azt mondta, hogy a kormány nem vesz el a családtámogatási rendszerből, hanem mindig tovább bővíti, illetve könnyíti a hozzáférést a szolgáltatásokhoz, az adminisztrációs terheket csökkenti.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is azt hangoztatta, hogy a magyar nemzet számára a Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar családok jelentik a legfontosabb értéket. A kormány 2010 óta sokat tett azért, hogy valamennyien érezzék, egy nemzet tagjai vagyunk – tette hozzá.

Közölte, tavasszal több pályázatot is meghirdetnek a határon túl élő magyarok számára. Ezek között említette a családokat segítő szolgáltatásokat indító vállalkozók számára kiírt 500 millió forintos pályázatot. A várandósságot és a gyermekszületést pedig egy 150 millió forintos egészségügyi eszközbeszerzési pályázattal segítenék. Elmondta azt is, hogy szeretnék a védőnői szakmai hálózatot kiterjeszteni, elérhetővé tenni a határon túli magyarok számára is.

Közölte, pénteken tartják meg a külhoni magyar családok évének nyitórendezvényét Budapesten. A programra mintegy kétszáz külhoni magyar vállalkozót, önkormányzati, egyházi és civil szervezeti vezetőt, valamint a családokat segítő közösségek képviselőit várják.

JELENTŐSEN EMELKEDETT A BABAKÖTVÉNY KAMATA FEBRUÁRTÓL

Jelentősen, a korábbi 3,4 százalékról, 5,4 százalékra emelkedett a babakötvény hozama februártól. A kiemelkedő kamatot azok kaphatják, akik a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlát nyitnak és babakötvényt jegyeznek – mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Az NGM adatai szerint 2017-ben mintegy 25 ezer új Start-számlát nyitottak, amely 9 százalékkal több, mint 2016-ban. A családtagok által teljesített átlagos befizetések tavaly 55 ezer forintra emelkedtek.

Az államtitkár elmondta, hogy minden Magyarországon született gyermeknek az állam 42 500 forint értékű életkezdési támogatást nyújt, az idei évtől kezdve pedig az életkezdési támogatást, a babakötvényt és az anyasági támogatást már a 2017. június 30. után külföldön született és külföldön élő magyar gyermekek után is igénybe lehet venni.

KI JOGOSULT AZ ANYASÁGI TÁMOGATÁSRA?

A Magyarország területén kívül született és Magyarországon kívül élő magyar állampolgárságú, Magyarországon anyakönyvezett gyermek vér szerinti anyja, örökbefogadó szülője vagy gyámja kérelmezheti az anyasági támogatást.

A kérelmet a gyermek születését követő hat hónapon belül lehet benyújtani, késedelmes benyújtás esetén igazolási kérelem szükséges. Előfeltétel a magyar állampolgárságú gyermek külföldön történt születésének magyarországi anyakönyvezése. Örökbefogadó szülő esetén további feltétel, hogy az örökbefogadást a gyermek születését követő hat hónapon belül jogerősen engedélyezzék. Gyám esetén további feltétel, hogy a gyermek a születését követő hat hónapon belül jogerős határozat alapján a gyám gondozásába kerüljön.

Az anyasági támogatás személyesen igényelhető a konzuli feladatot ellátó hivatásos magyar külképviseleteken, illetve Magyarországon az integrált ügyfélszolgálatoknál (kormányablakoknál). Lehetőség van a postai úton (Magyar Államkincstár, 1081 Budapest, Fiumei út 19/A.) és az elektronikus úton történő (https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/) igénylésre is.