2024. április 26., péntek

Visszakövetelik a pénzüket

Három évig még biztosan maradhatnak a zentai munkarokkantak a székházban

Zentán is komoly visszhangja van annak az akciónak, amelyet az országban élő nyugdíjasok indítottak annak a pénznek a visszaszerzéséért, amit szerintük az állam jogtalanul vett el a járandóságukból.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Az érintettek a munkarokkantak helybéli egyesületében átvehetik és kitölthetik az ehhez szükséges űrlapot. Horváth László, az egyesület vezetője lapunknak elmondta, hogy a kitöltött nyomtatványokkal a nyugdíjbiztosítóban elismervényt kell kérniük arról, hogy 2014-től mostanáig mekkora összeget vontak le nyugdíjukból. Horváth rámutatott arra is, hogy utánaszámolva a levonások nagyságának, kiderül, hogy a kormány által bejelentett 10 százaléknál jóval többet vontak le a nyugdíjasoktól.

Zenta Község Munkarokkantjainak Egyesülete azt is elintézi, hogy az érintettek közösen forduljanak ügyvédi irodához, amelyik majd az állammal szemben intézkedik az ügyben. Az ország területén egyébként eddig több mint 40 ezren kérvényezték a Köztársasági Nyugdíjbiztosítási Alapnál, hogy fizessék vissza a járandóságuk elvett részét, s amennyiben ez nem történik meg, akkor a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak követeléseikkel.

Egyes számítások szerint 2014 óta több mint 430 millió eurót vettek el a szerbiai nyugdíjasoktól.

A zentai egyesület egyébként egyike a község legaktívabb civil szervezeteinek, s elnökük szerint tavaly is igen eredményes évet zártak. Az egyesület, azonkívül, hogy több élménydús kirándulást szervezett a tagsága számára, nagy erőfeszítéseket tesz a rokkantnyugdíjasok létszükségleteinek kielégítésére. Így a téli időszakban a tagságuk kedvezményes törlesztési lehetőség mellett tűzrevalót is vásárolhat. Számos közösségi napot is szerveznek az egyesület napközi otthonában, amelyet folyamatosan szépítgetnek és karbantartanak.

Különféle szekciókat alakítottak, így az egyesületben vannak csoportok, amelyek gasztronómiával, sporttal és képzőművészettel foglalkoznak. Ez utóbbi csoport alkotásait a közeljövőben a nagyközönség is megismerheti egy kiállítás keretében.

Horváth László elmondta, hogy az idén májusban vadásznapokat is szerveznek, amelynek keretében a sportcsarnokban lesz egy vadászfelszerelés- és trófeakiállítás, valamint megtartják a vadászkutyák szemléjét, s lesz íjász-, agyaggalamblövő és főzőverseny is.

Az egyesület önerőből újította föl azt az épületet, amelyben jelenleg is vannak, három évvel ezelőtt pedig a Japan Tobacco International és a zentai önkormányzat támogatásával napközi otthont is kiépítettek.

Időközben viszont a székhelyükként szolgáló Civil Szervezetek Háza a restitúció során visszakerült az eredeti tulajdonosához, így az eredeti megbeszélés szerint ez év december 31-éig ki kellene költözniük innen. Az önkormányzattal és a tulajdonos örökösével egyeztetve azonban 3 évvel meghosszabbították a határidőt, s arra is ígéretet kaptak, hogy amennyiben az örökös eladja az épületet, az önkormányzat megvásárolja, s az itt székhellyel rendelkező civilek mellett a munkarokkantak egyesülete is az épületben maradhat.