2024. április 26., péntek

Sokan szeretnének szavazni áprilisban

Törökbecsén 12. alkalommal tartottak kihelyezett konzuli fogadónapot

Nem lankad az érdeklődés az egyszerűsített honosítás megszerzése iránt Törökbecsén, ahol kedden 12. alkalommal tartottak konzuli fogadónapot a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületben.

Több mint százan kérelmeztek honosítást tegnap Törökbecsén (Fotó: Fehér Rózsa)

Több mint százan kérelmeztek honosítást tegnap Törökbecsén (Fotó: Fehér Rózsa)

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a munkatársai a nap folyamán több mint száz honosítási kérelmet vettek át a törökbecseiektől.
Dr. Szegedi Piroska konzul elmondta: ahhoz, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok részt vehessenek az április 8-i magyar országgyűlési választásokon, előzetesen regisztrálniuk kell a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), amit elektronikusan vagy egy formanyomtatvány kitöltésével is meg lehet tenni, de a formanyomtatványnak a választás előtt 15 nappal meg kell érkeznie az NVI-hez. Azoknak, akik már regisztráltak, de a regisztráció óta adataikban változás (pl. név- vagy lakcímváltozás) történt, ezt is jelezniük kell egy módosítási adatlapon. A választási névjegyzékbe történt regisztráció tíz évig érvényes, de minden egyes szavazáson való részvétellel ez a tíz év automatikusan kitolódik újabb 10 évvel.
Ilia László, a Vajdasági Magyar Szövetség törökbecsei szervezete elnökének az elmondása szerint a községben eddig csaknem két és fél ezren szereztek a honosítási eljárás keretében magyar állampolgárságot, nekik a választásokon való részvételhez szükséges regisztrációban és a korábbi regisztráció óta bekövetkezett adatmódosítás terén a Törökbecsére kihelyezett temerini CMH-irodában nyújtanak segítséget. A Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületben lévő iroda hétfőn és szerdán fogadja az ügyfeleket, téli időszakban 9 és 15, nyári időszakban 8 és 16 óra között.