2024. április 25., csütörtök

Folyamatos a fejlődés a Severben

Az átlagfizetés a cégen belül 2017-ben körülbelül 60 000 dinárt tett ki

A szabadkai ATB Sever cég 2018-ban ünnepli fennállásának 95. évfordulóját. A nagy múltú vállalatot 2005-ben privatizálták. Akkor az osztrák ATB csoporthoz került, majd 2011 óta a kínai tulajdonú Wolong Group berkein belül működik. A cég az elmúlt hét évben folyamatosan fejlődik, és egy virágzó csoport részeként egyre nagyobb szerepet kap a piacon.

A Sever 2017. évi mutatóiról és a 2018-as tervekről kedden egy sajtótájékoztatón tudtunk meg többet, amelyen a vállalat igazgatója, Mile Todorović szólt az újságírókhoz.

Az igazgató szerint egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni (Fotó: Gergely Árpád)

Az igazgató szerint egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni (Fotó: Gergely Árpád)

Mint Todorović elmondta, a Wolong Group két szerbiai leányvállalata, a szabadkai Sever és a bori székhelyű Fod 2017 folyamán 24,7 millió eurós forgalmat valósított meg, ami 22 százalékkal magasabb, mint 2016-ban. Ebből a Sever több, mint 19 millióval vette ki a részét. A két vállalat jelenleg is teljes kapacitással működik, a már meglévő megrendelések teljesítéséhez fél évre van szükségük. Todorović elmondása alapján kijelenthetjük, hogy a Severnek a Wolong igen nagy stratégiai szerepet szán, és a tervek szerint a közeljövőben az ATB más európai cégeiből Szabadkára költöztetik a préselőrészleg központját, illetve olyan központokat alakítanak ki, amelyek elősegítenék az egész cégcsoport fejlődését.

A Sever forgalmának legnagyobb hányadát külföldön bonyolítja le. Az Európai Unió, Oroszország és a Közel-Kelet különböző foglalkozási profilú cégei szerepelnek a Sever megrendelői között.

Mile Todorović (Fotó: Gergely Árpád)

Mile Todorović (Fotó: Gergely Árpád)

Az elmúlt három évben az alkalmazottak számának növekedése figyelhető meg. Todorović elmondta, a cégnek 2016-ban még csak mintegy 360 dolgozója volt, míg az idei évet körülbelül 440 alkalmazottal kezdik. Az alkalmazottak között csaknem hetven mérnök van, akiknek egy csoportja a fejlesztési központban dolgozik. A tervek szerint 2018-ban újabb húsz személyt alkalmaznak, többségüket a termelésben, esztergályosokat, lakatosokat, tekercselőket. Viszont azt is el kell mondani, hogy egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni. Éppen ezért a cégben nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a fiatalok a szakmai gyakorlatukat náluk végezzék, illetve a jövőben együttműködnek a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskolával, ami azt jelenti, hogy aktívan részt vesznek a duális oktatásban. A szakképzett munkaerő hiányának okát Todorović az elvándorlás mellett abban látja, hogy a gazdaság gyorsan talált választ a változásokra, viszont az oktatás lépéshátrányba került.

Todorović beszélt a fizetésekről is. Mint mondta, ezen a téren is pozitív előrelépés tapasztalható, az átlagfizetés a cégen belül 2017-ben körülbelül 60 000 dinárt tett ki, ez a szám egy évvel korábban körülbelül 56 000 dinár volt, míg azt megelőzően 53 000. Az igazgató mindezek mellett arról is szót ejtett, hogy a munkaadók az egész ország területén nagy gonddal küzdenek, hisz a dolgozóik után fizetett adók és járulékok magasabb hányadát jelentik azok bruttó fizetésének, mint Nyugat-Európában. Ezen a téren nagy segítséget jelentene, ha a helyi önkormányzatok valamilyen módon támogatnák a vállalatokat.