2024. április 26., péntek

A kutatás és krónikaírás elismerése

Ternovácz István kapta a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45 Alapítvány 2017. évi emlékérmét

Szombaton este a temerini Ifjúsági Otthon nagytermében ünnepélyes keretek között adták át Ternovácz Istvánnak, az Újvidéki Rádió újságírójának, a Kossuth rádió délvidéki tudósítójának a budapesti székhelyű Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45 Alapítvány 2017. évi emlékérmét.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A díjazott az 1944–45-ös délvidéki magyarirtás kutatójaként, krónikásaként végez felbecsülhetetlen munkát. A díjat Schmittné Makray Katalin, Schmitt Pál Magyarország egykori köztársasági elnökének felesége adta át, köszöntőt mondott Csorba Béla publicista, majd Cseresnyésné Kiss Magdolna, az alapítvány kuratóriumának elnöke indokolta meg a díj odaítélését. A díjazott munkásságát Németh Miklós Attila újságíró méltatta.

Cseresnyésné Kiss Magdolna, az alapítvány elnöke Illés Sándor szavait idézte, akinek köszönhetően az 1944–45-ös események bekerültek a köztudatba: „Szólni kell arról, mi történt, hogy ne véres bosszút hozzon többé a holnap erre a tájra, hanem megértést és megbocsátást.”

– Alapítványunk már sok éve dolgozik azon, hogy őrizzük az áldozatok emlékét, hogy támogassuk a kutatásokat, hogy ismeretterjesztő munkát végezzünk, hogy kegyeleti tevékenységet tegyünk ezen a téren, tömegsírokat gondozzunk, hogy évente megtartsuk a délvidéki emlékmisét. Ternovácz István tényfeltáró újságírói tevékenységéért, több évtizedes újságírói munkásságáért kapta a 2013-ban alapított emlékérem díjat – mondta.

Németh Miklós Attila, a díjazott munkatársa és barátjaként méltatásában úgy fogalmazott, hogy az olyan krónikás, mint Ternovácz István, akit azonnal ért minden temerini, újvidéki, bácskai vagy vajdasági magyar, de még a magyarul gondolkodni képes magyarországi hallgató is, nos, az ilyen hírnök olyan érték, mint az édesvíz.

A Kossuth rádió hallgatói számára megszólalásai ma már teljesen egyedivé válnak. Miközben a média elkezdett az emberek számára érthetetlen nyelven beszélni, ő úgy szólal meg a rádió hangszórójából, mintha csak a buszmegállóban, a templom előtt, vagy éppen a kocsmában félbehagyott beszélgetését folytatná. Azzal a szókészlettel, azzal a ritmussal és azon a hangszínen beszél hozzánk rádióhallgatókhoz is, mint amilyenen a kolbászt kéri a hentesnél. Ugyanabban a magasságban tartja a mikrofont az országház folyosóján is, mint amikor a kombájnost faggatja arról, megéri-e még kukoricát termelni a bácskai fekete földön – mondta.

Az emlékérem Lakatos Bendegúz ötvösművész alkotása, aki az érem egyik oldalának kialakításakor felhasználta Dormán Lászlónak, a temerini tömegsír keresztjéről 1994-ben készült fényképét. A másik oldalon égő gyertya lángja, amely a Délvidéket világítja meg a Kárpát-medence stilizált térképén.

A díjátadó ünnepséget az Impressum Polgárok Egyesülete szervezte, közreműködött a Szirmai Károly MME Dalárda kórusa.