2024. április 26., péntek

Újra magyar film az Oscar-gálán

Havas Ágnes: Magyarország tényező lett a filmes világpiacon, és a filmszakma képviselői körében

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díjátadóján, az Oscar-gálán külföldi film kategóriájában ismét jelöltek egy magyar alkotást. A Saul fia és a Mindenki óta a magyar film nemzetközi szinten előkelő helyre került. Most Enyedi Ildikó Testről és lélekről című nagyjátékfilmje, miután elhozta a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, valamint a FIPRESCI-díjat, jelölést kapott Legjobb külföldi film kategóriában. A magyar film utóbbi években elért sikereiről Havas Ágnessel, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatójával beszélgettünk.

Az elmúlt időszakban ez a harmadik alkalom, hogy a magyar filmipar képviselteti magát az Oscar-gálán. Mi a siker titka?
– Úgy látszik, hogy a magyar filmművészet, és a magyar filmipar olyan helyzetben, és olyan szellemi és pénzügyi állapotban van, hogy számottevő hírünk van a világban, és Magyarország tényező lett a filmes világpiacon, és a filmszakma képviselői körében.
Milyen érzés az, hogy ismét magyar filmért izgulhatunk az Oscar  díjátadó gála idején?
– Pont olyan jó érzés, mint minden magyarnak, aki erről a hírről értesült. A Saul fia és a Mindenki után most ismét van egy Oscar -jelölésünk, a Testről és lélekről. Együtt néztük az alkotókkal egy budai bérházban a kihirdetést, amikor az Amerikai Filmakadémia kihirdette a jelölteket. Együtt izgultunk és fogtuk egymás kezét, hatalmas üdvrivalgás volt, amikor megtudtuk, hogy a film megkapta a jelölést a Legjobb külföldi film kategóriában. Nagyon nagy dolog ez Magyarország számára, hiszen a „világbajnokságon”, az Oscar díjátadón ismét ott lehet egy magyar film.
Egy sikeres A – kategóriás fesztiváli szereplés, egy Oscar-jelölés hogyan hat a nézettségi mutatókra nemzetközi szinten?
– A Saul fiánál teljesen nyilvánvaló volt, hogy a jelölés, majd később a díj elnyerése következtében fellendült a nézettség. A Saul fia a bejelentés előtt 90 ezer nézőt ért el, majd később, a jelölés, és a díj elnyerése után további 180 ezret, így összesen 270 ezer nézőt gyűjtött a magyar mozikban. A világon mindenhol megvették a Saul fiát, tehát ez egy olyan film volt, ami visszahozta az árát, a befektetett támogatást a Filmalapnak.
A Filmalap hogyan népszerűsíti ezeket az értékes filmalkotásokat külföldön?
– A Saul fiánál – az volt a legutóbbi nagyjátékfilm Oscar-jelölésünk és díjunk – akkor a Filmalap hozzájárult a kampányhoz. Ezenkívül a filmnek volt Észak-Amerikában forgalmazója, a Sony Pictures Classic. A Filmalap a magyar producerek révén járult hozzá a kampányhoz.
A Testről és lélekről esetében hogyan zajlik a kampány?
– Természetesen a kampány folyamatos. Folynak az egyeztetések az amerikai forgalmazóval, a Netflix-szel, ami egy internetes filmcsatorna. A magyar producerek, a világforgalmazó és a Filmalap közösen dolgozik. Még nem tudom megmondani, hogy milyen mértékben tudunk hozzájárulni a kampányhoz, de elindult az egyeztetés a költségvetésről és a kampány menetéről, és természetesen a Filmalap támogatja majd a magyar jelöltet.
Vajdaságban, a határon túli magyar közönség mikor láthatja a filmet?
–  A palicsi filmfesztiválon a film közönségdíjas lett nyáron, így ott már sokan láthatták. Szerbiában a filmet a MegaCom Film vásárolta meg.