2024. április 26., péntek

A protekcionizmus ellen szólaltak fel Davosban

Folytatódott tegnap a világ gazdasági elitje csúcstalálkozójának számító négynapos 48. davosi Világgazdasági Fórum – Szerbiát az államfő és a kormányfő képviseli

A svájci tanácskozáson felszólalók többsége véleményt nyilvánított Narendra Modi indiai miniszterelnök globalizációpárti megnyitóbeszédéről. A rohamos ütemben fejlődő dél-ázsiai ország kormányfője azt mondta, hogy a globalizációs fejlődést fékező protekcionizmus növekedését, a klímaváltozás elleni küzdelem erőtlenségét, illetve a terrorizmust tartja a világot fenyegető legnagyobb veszélynek. A mondat azért váltott ki éles reakciókat, mert az elhangzottak éles ellentétben állnak Donald Trump amerikai elnök protekcionista, az Egyesült Államokat előtérbe helyező kereskedelempolitikájával. Az Amerika mindenekelőtt jelszó jegyében Trump már a választási kampányban azt ígérte, hogy kereskedelempolitikáját kizárólag az amerikai érdekek vezérlik, és az amerikai munkahelyek védelme céljából védővámot vet ki. Az amerikai elnök a davosi tanácskozás utolsó napján, pénteken tart beszédet.

Emmanuel Macron kiállt az éghajlatváltozások elleni küzdelem fontosságáért (Fotó: Beta/AP)

Emmanuel Macron kiállt az éghajlatváltozások elleni küzdelem fontosságáért (Fotó: Beta/AP)

Angela Merkel német kancellár Modi álláspontját támogatta tegnapi beszédében, s egyetértett azzal, hogy nem jelenthet megoldást semmiféle elzárkózás. Európáról szólva így fogalmazott: nem panaszkodni, hanem válaszolni kell az amerikai adóreformokra, ami pedig a Brexitet illeti, Merkel kész flexibilis lenni mindaddig, amíg ez a rugalmasság nem veszélyezteti az alapvető európai elveket. Merkelhez csatlakozott a protekcionizmus elleni nézetével Paolo Gentiloni olasz kormányfő is.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter igyekezett eloszlatni az aggodalmakat, arra buzdítva a jelenlévőket, hogy hajtsanak végre nagy befektetéseket az Egyesült Államokban. A dollár gyengülését sem tartotta jelentősebb gondnak.

Justin Trudeau kanadai kormányfő már előző este bejelentette, hogy Tokióban újratárgyalták és kedden elfogadták Kanada és a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) korábbi 11 tagja közötti szabadkereskedelmi megállapodást. Az egyezmény neve mostantól Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerség (CPTPP). Az USA Trump hivatalba lépése után kilépett az egyezményből. Emmanuel Macron francia államfő aláhúzta az éghajlatváltozások elleni küzdelem fontosságát.

Szerbiát a davosi gazdasági fórumon Aleksandar Vučić államfő, és első ízben Ana Brnabić kormányfő képviseli. Vučić Európa a világban a Nyugat-Balkán szemszögéből elnevezésű fórumon szólal fel, és részt vesz a nyugat-balkáni térség államfőinek találkozóján, amelyen a régió hosszú távú fejlődésének esélyeiről értekeznek. Az államfő jelen lesz az Új vezetők Európában elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen is.

Az államfői kabinet sajtóközleménye szerint kétnapos látogatása során Vučić Johannes Hahnnal, az Európai Unió bővítési és szomszédságpolitikai biztosával, Andrzej Duda lengyel államfővel, Paolo Merlonival, az olasz Ariston Thermo végrehajtó igazgatójával, valamint más politikusokkal és azokkal az üzletemberekkel is talákozik, akik már korábban beruháztak Szerbiában.

Nyitókép: Emmanuel Macron kiállt az éghajlatváltozások elleni küzdelem fontosságáért (Fotó: Beta/AP)