2024. április 26., péntek

Növekedtek is, de nem is az átlagbérek

Amelyik vállalat csak teheti, december végén kifizeti a január elején esedékes béreket

A tavalyi év utolsó hónapjában 54 344 dinárt tett ki a nettó átlagbér, tette közzé a Köztársasági Statisztikai Hivatal. 2017 novemberéhez képest ez 14,2 százalékos növekedést jelent. A decemberi bruttó átlagbér 74 887 dinárt tett ki. 2016 decemberéhez képest a tavaly decemberi bérek nettó és bruttó értéke nominálisan 1,7 százalékkal növekedett, reálisan viszont 1,3 százalékkal csökkent.

A statisztikai hivatal közleményében azt is hozzáteszik, hogy 2017 novemberéhez képest decemberben elsősorban a bérek kifizetése ütemének változása, azaz felgyorsulása miatt növekedtek az átlagbérek. Magyarán, a sokéves gyakorlattal összhangban év végén a karácsonyi és az újévi ünnepek miatt kifizetik azokat a béreket, amelyek csak január elején lennének esedékesek, valamint ahol csak lehet, ott pótolják az év közben ki nem fizetett béreket.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal aktuális közleményében a hivatal azon korábbi bejelentését is megerősítették, hogy az idei évtől a korábbi gyakorlathoz képest más módszerrel számolják ki az átlagbért. Eddig a vállalatok bérelszámolási osztályai által összeállított kimutatások alapján számolta ki a hivatal az átlagbért, a jövőben viszont a bérek után kifizetett adók és járulékok alapján határozza majd meg az átlagkeresetet. Ezek az adatok az Adóhivatalban is nyomon követhetőek.