2024. április 26., péntek

Az önkormányzat kezébe kerül a Munkásegyetem

Az újvidéki képviselő-testület pénteki ülésén a tervek szerint többek között döntést hoznak majd arról, hogy az önkormányzat tulajdonába kerüljön a Munkásegyetem kiégett épülete, és arról is, hogy a Szabadegyetem foglalkoztatottjainak egy része önkormányzati intézményrendszerbe kerüljön.

A Munkásegyetem kiégett épülete a hajléktalanok és a drogfüggők gyülekezőhelye az elmúlt 15 évben, remélhetőleg ez hamarosan megváltozik (Ótos András felvétele)

A Munkásegyetem kiégett épülete a hajléktalanok és a drogfüggők gyülekezőhelye az elmúlt 15 évben, remélhetőleg ez hamarosan megváltozik (Ótos András felvétele)

Az újvidéki képviselő-testület pénteki ülésén két fontos napirendi pontról döntenek majd. Az első pont értelmében az újvidéki önkormányzat felhívást intéz a köztársasági kormányhoz, hogy a 2000-ben kiégett Munkásegyetem épületének 9/10 része a köztársaság tulajdonából kerüljön át a város tulajdonába. A másik vitapont arról a döntésről szól majd, amely az Újvidéki Gyermekművelődési Központ megalapítására vonatkozik, és amely a Munkás utca 20. alatt működik majd – írja a 021.rs hírportál.

Az új kultúrintézményben foglalkoztatják majd a Szabadegyetem dolgozóinak többségét, akik évek óta a Vakációház (Raspustilište) civil szervezet keretében dolgoztak a Munkás utca 20. alatt. A Vakációház civil szervezet évek óta sikeresen megszervezi a gyermekek számára az Örömfesztivál elnevezésű rendezvénysorozatot, valamint számos műhelymunkát és foglalkoztatást tart egész évben.

A Munkásegyetem most köztársasági tulajdonban van, a használat joga pedig a Szabadegyetemé és az újvidéki önkormányzaté, 2009 óta.

Egy kis magyarázatra szorul az első napirendi pont, ugyanis azért tüntették fel a Munkásegyetem 9/10 részét, mert 1/10 része már eddig is önkormányzati tulajdonban volt, miután 2009-ben a Dnevnik holding vállalat így fizette ki a városnak az adó- és egyéb tartozását. Az újvidéki önkormányzat azzal indokolta a Munkásegyetem tulajdonjogának a követelését, hogy csak a tulajdonjog átruházását követően kezdődhet majd meg a kiégett épület felújítása. Az önkormányzat illetékesei szeretnék minél előbb elkezdeni a rekonstrukciós munkálatokat a toronyépületen, hiszen Újvidék 2019-ben Európa Ifjúsági Fővárosa, 2021-ben pedig Európa Kulturális Fővárosa lesz, és nem festene jól a város központjában egy kiégett „szellemépület”.

A 021.rs hírportál szerint csak az idén került először szóba először az a tény, hogy az épület állami tulajdonban van, régebbi önkormányzati nyilatkozatokból az derült ki, hogy nem tehetnek semmit az épület felújításával kapcsolatban, hiszen az a Szabadegyetem tulajdonában van. Ebből arra lehet következtetni, hogy időközben valamiféle megállapodás születhetett a Szabadegyetem és az újvidéki önkormányzat között, amelynek értelmében a Szabadegyetem lemondott az épület tulajdonjogáról.