2024. április 26., péntek

A vastag prém véd a hidegben

A Palicsi Állatkertben főként a húsevő, nagy testű állatok élvezik a hideg időt

Télen a Palicsi Állatkertben sokkal kevesebb a látnivaló, az állatok nagy része bent tartózkodik. Vannak téli álmukat alvók, és olyanok is, amelyek inkább a meleg kuckójukban vagy odújukban húzódnak meg. A kint telelő állatfajok viszont örülnek a hideg időnek. Látogatásunkkor a farkascsorda kifejezetten élvezte a kinti hideget, a fóka is vidáman lubickolt a 9 fokos vízben, csak az orra hegyét dugta ki.

Óvári Krisztiánnal, az állatkert biológusával az állatok téli gondozásáról és igényeiről beszélgettünk.

– A kint telelő állatok elsősorban a húsevők, az oroszlánok, a fehér oroszlánok, a farkasok, a medvék, habár a napokban a medvék gyakrabban szunyókálnak a barlangjukban. A perzsa párduc kimondottan élvezi a hideget, ugyanis ilyen a hőmérséklet a természetes élőhelyén. A majmoknak viszont a majomházban állandó meleget kell biztosítanunk. Ami az étkeztetést illeti, télen az állatok harminc százalékkal többet esznek, mint az év más időszakában. A macik, jelenleg hárman vannak, fejenként napi szinten akár tíz kilogramm almát és répát is képesek nasiként elfogyasztani, az öt-tíz kilogramm húson kívül. A hattagú farkasfalkának inkább valamilyen nagyobb húsdarabot adunk, mint például marhaborda egészben, mert akkor azzal elszórakoznak, meg a hierarchia is ezáltal kifejezésre jut, ami fontos a csoport normális működése érdekében. Az oroszlángondozókkal gyakran eltérő véleményen vagyok, ami az etetést illeti, mert ők úgy vélik, hogy az oroszlánok mindig éhesek, nekem pedig fő szempont, hogy megfelelő mennyiségű élelmet kapjanak és ne etessük túl őket. Annak ellenére, hogy télen kell a plusz kalória, ez a plusz gyakran elég nagyra sikeredik, főként emiatt vannak túlsúlyos lakóink – mondta Óvári Krisztián.

A medvék kifutóján Grizli, a félvér medve szomszédja Goca, a Belgrádi Állatkertből érkezett. Az idős medvehölgy láthatóan nem zavartatta magát a hideg miatt, sőt Mézecske – a harmadik maci, akinek egy külön magánlakosztály áll a rendelkezésére – is kibújt odújából egy rövid sétára a friss levegőre.

Az állatkert biológusától megtudtuk, hogy a fóka nyáron mindössze 2,5 kilogramm halat eszik meg, télen viszont akár tíz kilogrammot is, mert ilyenkor sokkal vastagabb zsírpárnára van szüksége, hogy megvédje őt a hidegtől.

– A kenguruk is többnyire kint tartózkodnak a nap folyamán. A közeljövőben szeretnék bővíteni a kenguruk kifutóját, valamint magasabb kerítést is szeretnénk építeni nekik. Négy dögkeselyűnk van jelenleg, amelyek az Uvac természeti rezervátumból érkeztek. Náluk jelenleg több mint száz fészkelő pár van, az idén szeretnénk tenyészteni őket. Három évvel ezelőtt a Szegedi Vadasparkba is érkezett egy keselyűpár, náluk már az elmúlt évben keltek fiókák. A keselyűk dögevők, szerencsére regisztrálva vagyunk, hogy az elhullott állatok tetemeit begyűjthetjük a környező farmokról, majd állatorvosi ellenőrzést követően etethetjük vele az állatokat. A Griff névre hallgató tizenéves rétisas hölgynek is a közeljövőben szeretnénk párt találni – mondta beszélgetőtársunk.

A Palicsi Állatkert a téli időszakban mindennap, a hétvégét is beleértve, reggel kilenctől délután háromig várja a látogatókat. A felnőttjegy ára 250 dinár, csoportok esetében személyenként 200 dinár, a családi jegy 700 dinár, a gyermekeknek 7 éves korig pedig ingyenes.