2024. április 26., péntek

Várható a bortörvény módosítása

Otthonról is lehet majd legálisan bort árulni – Lezajlott a temerini Vince-napi borfesztivál zárórendezvénye

Roskadoztak az asztalok a temerini sportcsarnokban a hét végén megtartott borkóstolón, amelynek keretében szakmai tanácskozást, sajtótájékoztatót, majd a művelődési programot követően kiosztották az elismeréseket, érmeket és serlegeket a legjobb borászoknak.

Borkóstoló a sportcsarnokban, a szórakoztató programban fellépett a TEFU fúvószenekar is (Góbor Béla felvétele)

Borkóstoló a sportcsarnokban, a szórakoztató programban fellépett a TEFU fúvószenekar is (Góbor Béla felvétele)

A rendezvényt részvételével megtisztelte Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, dr. Rusz Radován, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, az önkormányzat, az idegenforgalmi szervezetek és a hazai és külföldi testvérszervezetek képviselői, valamint helyi közéleti személyiségek.

A szakmai megbeszélésen elhangzott, hogy a Mezőgazdasági Minisztérium agrárpolitikáján keresztül vissza nem térítendő támogatásban részesíti a családi vállalkozásoknak új szőlőültetvények telepítésére vonatkozó törekvését, a támrendszer, a drótháló, jégvédelmi háló, az ültető anyag vásárlásakor, továbbá 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújtanak borászati és pincészeti gépek vásárlására, felszerelésekre. Elhangzott, hogy 0,3 hektárról 0,1 hektárra csökkentették a pályázati küszöböt, és ezáltal a kis családi vállalkozások is sikeresen pályázhatnak a minisztériumnál. Várható a bortörvény módosítása, és akár már az év közepétől a kis családi vállalkozások, borászatok és pincészetek otthonról is legálisan árulhatják a kész termékeiket.

Vince-napi borversenyre, amely már a 21. volt a Kertbarátkör szervezésében, összesen 697 mintát neveztek be a borászok, és mindegyiket meg is lehetett kóstolni. A hazai borászok mellett a minták egyharmada a régió országaiból érkezett, a legtöbb Magyarországról. A temerini borászok 60 mintával képviselték magukat. A szakmai zsűri 12 nagy aranyérmet, 158 aranyérmet, 244 ezüstérmet és 204 bronzérmet osztott ki. A fesztivál nagyserlegét Erős János egri borász érdemelte ki.