2024. április 26., péntek

Délvidékiek Nyugat-Európában

Az enyhén szólva is nem túl kedvező szerbiai gazdasági helyzet miatt sajnos egyre több vajdasági magyar hagyja el szülőföldjét, és a jobb élet reményében Magyarországra, illetve Nyugat-Európa valamely államába költözik. Az elvándorlók között sok fiatal sportoló is van, akik a munka mellett odakinn is folytatják pályafutásukat, főleg alacsonyabb osztályú klubokban. Az alábbi összeállításban bemutatunk néhány olyan délvidéki labdarúgót, aki már évek óta Európa nyugati felében rúgja a bőrt.

A Nyugat-Európában focizó vajdasági magyarok közül Szőke Adrián jutott a legmesszebbre, a fiatal moholi csatár ugyanis jelenleg a Bundesliga 1-ben szereplő FC Köln tartalékcsapatában tanulja a labdarúgás fortélyait. Adrián, akinek édesapja is kiváló futballista volt, a tóthfalui Nyers István Akadémia pionírcsapatában kezdte pályafutását, ahol társaival megnyerte a szabadkai minőségi pionírliga 2012/2013-as idényét, ő pedig a bajnokcsapat házi gólkirálya lett. Ezt követően Magyarországra került, a megyei II. osztályban szereplő Tarpa gárdájához, ahol együtt dolgozhatott tóthfalui edzőjével, Apró Attilával. Az 1998-ban született támadó később a németországi Blau-Weiss Königsdorf csapatához igazolt, majd a 2016-os évet már a Köln U19-es gárdájában kezdhette. A kölniek ificsapatának tagjaként a moholi játékos kétszer is megnyerte a regionális ifjúsági kupát, és közben két alkalommal pályára léphetett a szerb U18-as válogatottban is. 2017 nyarán Adrián felkerült a Kecskések IV. ligában szereplő tartalékcsapatához, ahol az ősszel egy gólt sikerült szereznie, a 7. fordulóban a West Rhynern elleni hazai bajnokin. A Transfermarkt német portál szerint a fiatal moholi játékos ára jelenleg 25 000 euró körül mozog.

A német alacsonyabb ligákban, elsősorban Bajorországban, több egyesületnél is találkozhatunk vajdasági magyarokkal, a regensburgi Jura 05 csapatát két délvidéki játékos is erősíti. Az adai Kószó Csaba és a padéi Potloka Adrián egyaránt 2012-ben kezdte németországi karrierjét, a TSV Brunn gárdájánál, ahonnan együtt igazoltak át négy évvel később jelenlegi klubjukhoz. A magyar NB II.-ben is megfordult Kószó eddig összesen 133 német bajnokin lépett pályára, melyeken 48 gólt szerzett, 1992-ben született bánáti társa pedig 129 mérkőzésen 30 gólt termelt az ottani körzeti, illetve megyei ligákban.

A moholi Nuszpán Norbert már fiatalon külföldre került, a gólerős támadó előbb játszott a Makó és a Hódmezővásárhely együtteseiben, majd 18 évesen kikerült Németországba, első ottani klubja pedig a Jahn Regensburg volt. A 24 éves csatár később a szintén regensburgi Türk Gençlikhez igazolt, ahol legjobb teljesítményét a tavalyi szezonban nyújtotta, amikor 22 góllal segítette a bajnoki címet szerző piros-fehéreket. Az észak-bácskai focista a jól sikerült pontvadászatot követően váltott, és jelenleg a körzeti ligás TV Parsberg játékosa. Nuszpán az ősszel két gólt szerzett a kék mezeseknél, 2011 óta pedig 46-szor volt eredményes a bajorországi futballpályákon.

Az adai AFK és a szabadkai Bácska 1901 egykori védője, Sötét Attila négy éve ment ki Németországba, ahol először a regensburgi török bevándorlók klubjában, a Türk Gençlikben játszott. A középhátvéd posztján szereplő adai játékos ezt követően megfordult még néhány helybéli csapatnál, a mostani idényt viszont már ismét a VII. ligás Türk Gençliknél kezdte, és nem is ment neki rosszul, hiszen az őszi szezonban védő létére két gólt is sikerült szereznie.

A zentai Kovács Zoltán jelenleg a fekete-erdei körzeti ligában szereplő FC Frittlingen játékosa, ahol a 26 éves labdarúgó edzősködéssel is foglalkozik. A több magyarországi csapatban és a Zenta gárdájában is megfordult védekező középpályás a frittlingeni egyesület legifjabb tagjaival foglalkozik.

A temerini Paska Balázs, aki nemrégiben részt vehetett a délvidéki válogatott gyulai edzőtáborában, egykoron szintén a tóthfalui labdarúgó-akadémián kezdett el komolyabban foglalkozni a futballal, majd a 20 éves játékos útja is Németországba vezetett, ő jelenleg az SV Grün-Weiss Brauweiler együttesében játszik.

Kicsit délebbre, Ausztriában is találkozhatunk vidékünkről elszármazott labdarúgókkal, akik közül Túri Julián nevét kell elsőként megemlítenünk, az adai származású fiatalember ugyanis már pályára léphetett az osztrák U17-es válogatottban is. Julián szülei 25 évvel ezelőtt költöztek ki Ausztriába, ő pedig már ott is született, 2001-ben Mödlingben. Nyolcévesen az ország egyik legjobb utánpótlás-nevelő klubjához, a bécsi Admirához került, és jelenleg is a fővárosiak U18-as csapatának a tagja. Mivel a nyári szabadságokat a családjával mindig Adán töltötte, tehetségére felfigyeltek a szabadkai Spartacusnál is, Julián szülei azonban úgy döntöttek, hogy fiuk inkább maradjon az Admiránál.

A tóthfalui Habi Benjamin szülőfaluja Olimpia nevű klubjában kezdett el focizni, majd csatlakozott a hódmezővásárhelyi akadémiához. Az 1996-ban született játékos ezt követően szerepelt a Siófok és a Balatonfüred csapataiban is – a siófokiaknál első idényében hét gólt szerzett –, az elmúlt idényben pedig az NB III. középcsoportjából kieső Komlói Bányász tagja volt. Benjamin a nyáron szerződött Ausztriába, a II. osztály középnyugati csoportjában versenyző Union Geboltskirchen együtteséhez, ahol a pontvadászat első felében egy találatot szerzett, a Holfkirchen elleni idegenbeli találkozón.

A bácskossuthfalvi Mészáros Dominiknak szintén van tóthfalui kötődése, hiszen Szőke Adriánnal és Gecső Árminnal együtt ő is tagja volt az ottani akadémia 2012/2013-as pionír-bajnokcsapatának. A 19 éves középpályás jelen pillanatban az V. ligás ASV Vösendorf U23-as csapatát erősíti. Az ősszel a legjobb meccse a Leopoldsdorf elleni 90 perc volt, ahol kétszer is betalált az ellenfél kapujába.

Az oromi gyökerekkel bíró Kovács Tim Magyarországon kezdett el edzésekre járni, majd miután szüleivel Ausztriába költözött, ő is az alpesi országban folytatta pályafutását. Először a bécsi Admira U16-os gárdájában játszott, később pedig a nagymartoni (mattersburgi) Burgenland Akadémiához került, ahol már be is mutatkozhatott az osztrák ifjúsági liga I. osztályában.

A Nyugaton focizó délvidéki magyarok közül földrajzi értelemben Gecső Ármin került a legmesszebbre, az 1999-es születésű adai játékos ugyanis 2015 februárjában a családjával Dublinba költözött, mivel a szülei ott kaptak munkát. Ármin a megérkezésük után szinte azonnal próbajátékra jelentkezett az ír főváros Baldoyle United klubjában, ahol az ificsapatban kezdett el focizni. Az első évben a zöld-fehérekkel a táblázat közepén végzett a dublini I. osztály északi csoportjában, a második írországi évében már az ifjú vajdasági futballista bajnoki címet ünnepelhetett az U18-cal, az utolsó játéknapon a Baldoyle United az ő góljával biztosította be az első helyet. A dublini egyesület edzői természetesen nagyon elégedettek voltak az idény közben több gólt is szerző játékossal, aki ennek köszönhetően azóta már fel is került a dublini Premier League északi csoportjában szereplő felnőttcsapathoz, ahol balszélsőként állandó játéklehetőséghez is jut.