2024. április 26., péntek

Lelkünk gyökere Óbecsén

Szombaton este a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a magyar kultúra napját ünnepelték

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben is megünnepelték szombaton este a magyar kultúra napját. A Lelkünk gyökere című műsorban a fellépők a magyarság szinte teljes népzene- és néptánckincsét felvonultatták: bácskai tamburamuzsika, kalotaszegi dallamok, somogyi kincsek, hajdúsági dalok, szászcsávási táncok, magyarbődi énekek, tardoskeddi lépések – szinte az egész Kárpát-medencét bebarangolták ezen az estén a kultúrkör népművészeti műsorának nézői.

Népdalok és Petőfi-versek is felcsendültek a műsorban (Fehér Rózsa felvétele)

Népdalok és Petőfi-versek is felcsendültek a műsorban (Fehér Rózsa felvétele)

Posta István, a Csongrádi Múzsa Művészeti Egyesület 2000 tagja, a Batsányi János Gimnázium magyartanára ünnepi beszédében arról beszélt: a hagyományok őrzése mellett fontos a nemzeti kultúra folyamatos megújítása is.

Nagyon fontos, hogy a hagyományokat megőrizzük és továbbadjuk a következő nemzedéknek. (…) De legalább ilyen lényeges, hogy műveltségünk, kultúránk folyamatosan megújuljon, hogy mindig hozzátegyen valamit az elődeink által felhalmozott értékekhez. Erre a tehetséges emberek képesek. A mai kornak és döntéshozóinak éppen az a felelőssége, hogy őket észrevegyék és támogassák, de legalábbis ne gáncsolják el, hogy ne legyünk a lelkek temetője, és ne csak utólag imádjuk – Vörösmarty szavaival – az el nem ismert érdem hőseit galád világként csúfos háladattal. A kultúra fejlődése, megújulása csakis úgy valósulhat meg, ha nem zárkózunk el a környezetünktől, a többi nép kultúrájától. A folyamatos kölcsönhatás minden nemzet számára hasznos, a fejlődés hajtóereje az. Közös európai létünk is ezt diktálja, és az eddigi tapasztalataink is azt igazolják, hogy meg tudjuk őrizni a magunk identitását akkor is, ha befogadjuk ezeket a hatásokat – mondta többek között Posta István.

A néphagyományokra épülő műsorban a szerkesztők a néptánchoz, népzenéhez Petőfi Sándor költészetét is társították, akinek számos verse folklorizálódott és beivódott a magyar népköltészetbe. A közönség által vastapssal megköszönt, Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna által összeállított műsorban Péter Lea, a Nemzeti VERSeny győztes szavalója, a Fokos zenekar és barátaik, a Szelence táncegyüttes és Resócki Rolland lépett fel. A rendezvényt a magyar kormány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az óbecsei önkormányzat támogatta.