2024. április 26., péntek

Többé nem leszünk „szerb” állampolgárok

A köztársasági jogvédő bízik benne, hogy a módosítást minden nemzeti kisebbség elégedetten fogadja

Október 1-től a szerbiai útlevelek állampolgárság elnevezésű rovatába az eddigi „szerb” megfogalmazás helyett az „állampolgárság–Szerb Köztársaság” megfogalmazással jelölik meg az állampolgárságot. Az új biometrikus útleveleket már eszerint fogják kitölteni, erősítették meg a Belügyminisztériumban. A szóban forgó módosítás nem vonja magával az útlevelek lecserélésének kötelezettségét.

A módosítást a Sandžaki Párt kezdeményezése nyomán foganatosítják. A szóban forgó kisebbségi érdek-képviseleti csoportosulás 2016 decemberében fordult beadvánnyal a köztársasági jogvédő hivatalához. Ebben elégedetlenségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a szerbiai útlevelekben az állampolgárságot kiegyenlítik a nemzeti hovatartozással. A párt értékelése szerint ez nem csak az alkotmányt és a vonatkozó törvényeket sérti, hanem a Szerbiában élő nemzeti kisebbségeket is.

Ezzel Zoran Pašalić jogvédő is egyetértett. Mint azt a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva kiemelte, valóban különbséget kell tenni a nemzeti hovatartozás és az állampolgárság között. A jogvédő értékelése szerint ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a nem szerb nemzetiségű szerbiai állampolgárok „a jövőben jobban érezzék magukat hazájukban”.