2024. április 26., péntek

Évkezdés a gazdakörben

Eredményekről és tervekről számolt be a Gunarasi Gazdakör elnöke
Király Zoltán beszámolt az eredményekről a gazdakör tagjainak (Lakatos jános felvétele)

Király Zoltán beszámolt az eredményekről a gazdakör tagjainak (Lakatos jános felvétele)

Pénteken délelőtt tartotta idei első téli előadását a Gunarasi Gazdakör. Az egyesület minden évben megszervezi ezeket a gazdaképző előadásokat, amikre nemcsak helyi, hanem a környékbeli gazdák is járnak. A mostani előadáson Nemes Róbert, az NS Seme képviselője a megfelelő magválasztásról beszélt, Berze Róbert pedig bemutatta a törökfalusi Kasum Hízómarha-tenyésztők Egyesületét. Az előadásokat megelőző közgyűlésen Király Zoltán, a gazdakör elnöke beszámolt az egyesület múlt évi eredményeiről, és ismertette az idei terveket.

– Az elmúlt évben a szokásos tevékenységeinket folytattuk, gazdaképzésekkel kezdtük az évet, 6-7 előadást szerveztünk januártól márciusig, majd április elején tartottuk meg a hagyományos dűlőút-javítási és fásítási munkaakciót. Tavaly is szerveztünk kirándulást a mezőgazdasági kiállításra, és természetesen megtartottuk a legnagyobb rendezvényünket is, a falunapi szántóversenyt. Tartottunk három kirakodóvásárt is, amit kénytelen vagyok sikertelennek minősíteni. Kezdetben úgy tűnt, hogy kialakul egy nagyobb vásár, de sajnos ez nem így sikerült. Kiemelném még a gazdakör irodájának működtetését. Itt mezőgazdasági kérdésekben segítünk a gazdáknak, a gazdaság újrabejegyzését, pályázatírást végzünk, tájékoztatjuk a földműveseket stb. Fontos azt is megemlíteni, hogy a környékbeli gazdaszervezetekkel kölcsönösen látogatjuk egymás rendezvényeit – számolt be lapunknak Király, majd azt is megosztotta velünk, hogy az idén egy újdonságot terveznek megvalósítani.

– Az idén is megszervezzük a szokásos rendezvényeinket és az eddigi módon fogunk működni. Emellett egy újdonságot is szeretnénk bevezetni, februárban parasztbált rendeznénk. Még el kell mondanom, hogy az idén nem fogunk vásárokat szervezni. Ami az anyagi hátterünket illeti, a topolyai önkormányzat pályázat útján rendszeresen támogatja a működésünket. Kiemelném, hogy tavaly három nyertes pályázatunk volt: kettő a tartományi mezőgazdasági titkárságnál, egy pedig a tartományi kisebbségi titkárságnál. Az egyik pályázatra rendezvények szervezésének résztámogatása, a másik kettőre pedig eszközbeszerzés céljából jelentkeztünk. Ennek köszönhetően sikerült egy hangosítási rendszernek egy részét megvásárolni, így az idén már a művelődési egyesülettel közösen biztosítani tudjuk a különböző rendezvények hangosítását – mondta el az elnök.

A tél folyamán összesen 6 gazdaképző előadásra kerül sor. Többnyire magforgalmazó cégek képviselői lesznek a vendégek, de az előadások meghívottjai igyekeznek beszámolni az aktuális pályázatokról és a mezőgazdasági újdonságokról is.