2024. április 26., péntek

Vegyes indexek New Yorkban

Vegyes kezdés után a pénteki kereskedés folyamán sem változott az árfolyamtrend az amerikai értékpapírpiacokon, a Wall Street nagyipari indexét néhány "könnyűnek ítélt" vállalati eredmény húzta le veszteségbe.

A kereskedés vége előtt bő két órával a DJIA-30 index 0,2 százalékkal állt veszteségben, az S&P-500 index viszont 0,2 százalék, a Nasdaq Composite pedig 0,3 százalék nyereséget mutatott, nagyjából a nyitáskor felvett iránynak megfelelően.
Az árfolyamindexek várhatóan nyereséggel fejezik be a hetet. A pénteki kereskedésnek a DJIA index 0,8 százalék, az S&P 0,4 százalék, a Nasdaq Composite 0,5 százalék heti nyereséggel indult neki. A hét elején mindhárom index új rekordot állított be, a DJIA első alkalommal zárt 26 ezer pont, az S&P index pedig 2800 pont felett.
Az indexek az év eleje óta rekordot rekordra halmoznak részben az adóreformnak, részben a negyedik negyedévi vállalati eredményektől várt javulásnak köszönhetően. A pénteki kezdéskor a DJIA index 5,25 százalékkal, az S&P-500 index 4,65 százalékkal, a Nasdaq Composite 5,69 százalékkal állt év eleji értéke felett. Nem is ok nélkül. A pénteki kezdésig megjelent negyedéves gyorsjelentések nyolcvan százaléka pozitív meglepetést hozott a nyereség, kilencven százaléka pedig a forgalom tekintetében.
A DJIA indexet pénteken a Philip Morris, a Nike és a Home Depot mellett az IBM és az American Express részvények gyengülése terhelte meg a legnagyobb mértékben. Az IBM profitfigyelmeztetést adott ki 2018-ra, az American Express pedig negyed százada az első alkalommal számolt be eredménycsökkenésről.
Az S&P-500 indexet a lakossági fogyasztással közvetlen kapcsolatban álló cégek részvényei emelték meg, a Nasdaq Composite index pedig elsősorban technológiai cégeknek köszönhette erősödését. Az S&P-500 indexben képviselt tizenegy gazdasági ágazatból nyolcnak emelkedett az árfolyammutatója.
Az olaj ára az emelkedő amerikai olajtermelés kilátása miatt csökkent pénteken, a Brent 0,89 százalékkal hordónként 68,69 dollárra, a WTI 0,89 százalékkal 63,38 dollárra.
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) prognózisa szerint az Egyesült Államok is belép a napi 10 millió hordó olajat termelő országok szűk klubjába, és meg is előzi Szaúd-Arábiát, valamint Oroszországot.
Hétfőn az olajár még 2014 decemberi csúcsnál tartott, a Brent 70 dollár felett, a WTI pedig 65 dollár közelében. A mostani gyengüléssel az olajár tavaly október óta a legnagyobb egy heti csökkenése elé néz.
A dollár árfolyama három éves mélypontnál tart, bár kissé felfelé korrigált. A vezető devizák kosarával szemben kalkulált dollár-index pénteken már az ötödik egymást követő hetet fejezi be csökkenéssel, ami 2015 májusa óta a leghosszabb veszteséges szakasz.
Az eurót az amerikai piaci zárás előtt két órával 0,13 százalékkal jegyezték erősebben 1,2222 dolláron, az arany ára 0,45 százalékkal unciánként 1333,20 dollárra emelkedett.