2024. április 26., péntek

Akad tennivaló Bajmokon

Bajmok 7500 lakost számláló település, a Szabadka Városhoz tartozó külvárosi települések közül a második legnagyobb. Borislav Petrovićtyal, a bajmoki helyi közösség közgyűlésének elnökével a helyi közösség életéről, az elmúlt év beruházásairól, valamint az idei tervekről beszélgettünk.

– A város segítségével a Vajdasági és a Preradović utcák aszfaltozására került sor az elmúlt évben, köztársasági támogatásból pedig a Szabadka–Zombor közötti út egy 3 kilométeres szakaszát újítottuk fel Bajmok Szabadka felőli bejáratától a benzinkútig. Idén folytatódik az aszfaltozás a településen, a tervek szerint Szabadka–Topolya között egy kilométer útszakasz készül el. A szennyvízelvezető csatorna kiásásával és karbantartásával is foglalkoztunk, befejeződött a két évvel ezelőtt elkészült négy tavacska tisztítása, valamint 4-5 kilométer hosszúságban a mezőutak is kiépültek. Ezek mind olyan munkálatok, amelyeket a város hatáskörébe tartozó közvállalatok végeztek el – mondta Borislav Petrović.

A helyi közösség közgyűlése elnökének elmondása szerint Bajmokon az ideiglenes szemétlerakat felszámolását követően a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat és a város illetékeseivel közösen megoldották a szemétszállítást, bevezették a háztartásonként 399 dináros havi szemételszállítási díjat. Ez azt jelenti, hogy nem kell többé külön szemeteszsákokat vásárolniuk a helyieknek, ugyanakkor az idei év folyamán Bajmokon is szemeteskukákban történik majd a szemét gyűjtése és elszállítása.

– Folyamatban van a közbeszerzési eljárás a Sportközpontban lévő medence végleges eszmei tervének elkészítésére, bízunk benne, hogy lesz jelentkező, aki elkészíti az említett elaborátumot. Ígéretet kaptunk a városvezetéstől, hogy biztosítani fogják az eszközöket a medence szanálására. Úgyszintén folyamatban van a közbeszerzés a Sportközpontunk felújításának ötödik fázisára vonatkozóan. Ebben a fázisban az emeleti részen lévő ablakok cseréjére, valamint az ajtók cseréjére kerül majd sor – hallottuk a bajmoki helyi közösség közgyűlésének elnökétől.

AZ ÚJ HATÁRÁTKELŐBEN BÍZNAK

A bajmokiak elhelyezkedési lehetőségeiről beszélgetőtársunk a következőt mondta el:

Borislav Petrović (Fotó: Gergely Árpád)

Borislav Petrović (Fotó: Gergely Árpád)

– A bajmokiak közül a legtöbben a szabadkai ipari zónában, helyben pedig mintegy százötvenen a Matijević vállalatnál dolgoznak. Az olasz tulajdonú Finet vállalat ötven dolgozót foglalkoztatott, de két héttel ezelőtt bezárta kapuit azzal az indokkal, hogy nem tud konkurens lenni a kínai áruval. A bajmoki nők egy része a helyi boltokban kapott munkát. Bajmoknak nincs szennyvíztisztítója, emiatt ipari vállalatok nem tudnak üzemrészleget nyitni itt, kizárólag olyan üzemrészlegeket, termelési csarnokokat lehetne nyitni, ahol nincs szükség szennyvíztisztítóra – tudtuk meg Borislav Petrovićtól.

A tervek szerint idén júliusig kiépül az egész nap nyitva tartó, új Bajmok–Bácsalmás határátkelő, ugyanis már most is hétvégenként a magyar állampolgárok ezt a határátkelőt választják, amikor a szabadkai bolhapiacra mennek vásárolni. Miután egész nap üzemel majd a Bajmok– Bácsalmás határátkelő, a bajmokiak közül többen tudnak majd dolgozni a határ túloldalán is, mondta Borislav Petrović. Az utazók pedig, elmondása szerint, valószínűleg vásárolnak is majd a helyi boltokban, s ezáltal hozzájárulnak a boltok bevételének növeléséhez, ugyanakkor nagyobb számú foglalkoztatottra is igény lehet majd a településen.

TISZTÁZATLAN TULAJDONJOGI VISZONYOK

A településen egy-egy óvoda és napközi működik, valamint két épületben folyik általános iskolai oktatás.

A Vuk Stefanović Karadžić Általános Iskola központi épülete (Fotó: Gergely Árpád)

A Vuk Stefanović Karadžić Általános Iskola központi épülete (Fotó: Gergely Árpád)

– A Vuk Stefanović Karadžić Általános Iskola központi épületében szerb és magyar nyelven elsőtől nyolcadikig, a Rata nevű falurészben található iskolában pedig elsőtől negyedikig folyik az oktatás. Napközi és óvoda is működik a faluban, amelyet a szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény működtet, sajnos mindkét épületet fel kellene újítani. A nagyszámú iskoláskor előtti gyermek számára nem volt elegendő férőhely az óvodában, ezért a központban lévő iskola két tantermet ezeknek a gyermekeknek a rendelkezésére bocsátott. Az óvoda épületét a tisztázatlan tulajdonjogi viszonyok miatt nem újítja fel a Naša Radost, ugyanis a vagyon-visszaszármaztatás alkalmával az épület a Zsidó hitközség tulajdonába került vissza. A hitközség hajlandó a helyi közösség rendelkezésére bocsátani az épületet, de mi rendszerbelileg ezt nem tudjuk megoldani, ugyanis a törvény értelmében a helyi közösségek nem rendelkezhetnek semmilyen ingatlannal, emiatt patthelyzet alakult ki. A napközi épületének nagy része viszont a mezőgazdasági minisztérium hatáskörébe tartozik, itt ezért nem tudunk lépni – magyarázta Borislav Petrović.

A helyi közösség közgyűlése elnökének elmondása szerint mindazok az épületek, amelyek egykor állami tulajdonban voltak, most a mezőgazdasági minisztérium hatáskörébe tartoznak, kivételt képeznek a Bajmok központjában lévő épületek, amelyek az állam tulajdonát képezik, ugyanakkor ezekkel Szabadka város rendelkezik. A helyi közösség kérelemmel fordult a városhoz, hogy a napközi helyén egyesítsék a napközit és az óvodát. A város részéről ígéretet kaptak arra, hogy amint megteremtődnek a feltételek, elkészítik a projektdokumentációt.

KULTURÁLIS ÉLET

Bajmok helyi közösség napját február 17-én, a település felszabadításának ünnepét pedig október 19-én ünneplik.

– A Dózsa György Magyar Művelődési Központ a magyar nemzeti kisebbség kulturális programjainak szervezésében tevékenykedik, az utóbbi két évben a karácsonyi vásárt is ők szervezték meg, a Branko Pokornić Bunyevác Művelődési Központ pedig a bunyevácok ünnepeit szervezi meg. A Jedinstvo – Egység kulturális egyesület mintegy hatvan éve szervezi a néptáncosok felvonulását június utolsó hétvégéjén. A gyermekfesztiválok kategóriájában a Gyermekek a gyermekeknek elnevezésű a legjelentősebb, amelyet a Magic dance modern tánccsoport szervez. A tánccsoport egyébként több alkalommal díjjal tért vissza különböző versenyekről. Két éve a Tijana Jurić Alapítvány a helyi közösséggel közösen megszervezi a Tijana Jurić tiszteletére elnevezett etnozenei fesztivált, a helyi közösség szerepe a helyszín tisztán tartása, valamint Szabadka turisztikai naptárába való bejegyeztetése – mondta el Borislav Petrović.

Nyitókép: A Vuk Stefanović Karadžić Általános Iskola központi épülete (Fotó: Gergely Árpád)