2024. április 26., péntek

Hotel Royal sa crvenim krovom

Nakon deset godina je obnovljen hotel sa velikom prošlošću

Hotel Royal u Senti je izgrađen 1910/11 prema projektu Ede Mađar iz Segedina na mestu prethodnog restorana ,,Mađarski Kralj“. Za više od jednog stoleća, zgrada je mnogo oronula, izgubila je sjaj. Posle rata je postala državna svojina.

Pošto socijalistički sistem nije podnosio kraljeve, tako je Hotel Royal postao Hotel Panonija. U burnim devedesetim godinama, preduzeće Tisa, koje je koristilo objekat, je takođe propalo. 1967. godine je hotel rekonstruisan, kada je izgubio prethodni izgled, mnogi ukrasi su uklonjeni. Nisu uzeli u obzir stilska obeležja, te je sa ugradnjom novih niskih prozora, objekat izgubio harmoniju. 1985. godine je Institucija za očuvanje spomenika, proglasila objekat spomenikom kulture, dok je za nekoliko godina izgorela cela krovna konstrukcija. Prilikom sanacije vatre usledile su nove promene. Pre deset godina novi vlasnici su vratili prvobitan izgled Hotela Royal. Međutim, sad je ponovo obnovljen prema intrukcijama Institucije za očuvanje spomenika iz Subotice. U decembru su završeni radovi, presvlačenje krova od sedamsto kvadratnih metara sa crvenim crepom.

Značajan objekat Sente je jedan od važnih mesta, gde se ljudi skupljaju radi zabave kao i zbog kulturnih događaja, gde se okupljaju poznati umetnici, državnici. Na primer 11. septembra, na dan grada Sente, u Hotelu Royal su ručali državnici Aleksandar Vučić i Ader Janoš. Protokolni štabovi dva predsednika su nedeljama pre pripremali teren u hotelu da ne bi došlo do nekog iznenađenja. U šezdesetim godinam je u tom hotelu gostovao i Tito sa suprugom Jovankom.

Spašavanje freske Cvet Tise

2004. godine je Hotel Royal privatizovan. Piri Bertalan i Bicok Robert su hteli da vrate stari sjaj hotelu. Posle te rekonstrukcije objekat je sijao starim sjajem.

-Radovi pre deset godina nisu dotakli krov. Tako da su u decembru završili sa rekonstrukcijom krova, vrednost radova je 1,5 miliona dinara. Pre deset godina, kada smo započeli rekonstrukciju zgrade, dočekala su nas mnoga iznenađenja. U prizemlju su se dešavale najradikalnije promene prilagođene potrebama. Tadašnja rekonstrukcija je obuhvatala sve sem krova. Prema sadašnjim potrebama, uredili smo recepciju, na svakom nivou prostorije za druženje, kuhinje.

U velikoj sali se ispostavilo da su spustili plafon za trećinu, tako da je restoran sada postao viši za dva i po metra, što je ujedno i balska dvorana. Radovi su tekli prema instrukcijama Institucije za očuvanje spomenika, i stari visoki prozori su vraćeni.

U restoranu su tri freske ukrašavali zidove, dela Jožefa Ača i Jožefa Beneša. Dva umetnička dela su prikazivala Senćansku bitku, a treće Cvet Tise. Pošto se ovo treće nalazilo na sporednom zidu, premestili smo ga pored recepcije. Delo je dužine pet i po metara, visoko dva metra i ima debljinu sedam cantimetara i teži oko pet tona. Sada na novom mestu je delo došlo do izražaja. Ove radove spašavanja je kordinirao Lehel Horvat, građevinski inženjer iz Subotice.

U hotelu na spratu ima 8 jednokrevetnih soba, 4 dvokrevetne, jedan apartman i jedna soba za invalide. U ovom delu ukupno ima 19 kreveta. U potkrovlju se nalazi sedam jednokrevetnih, tri dvokrevetne i tri apartmana, takođe sa 19 kreveta - rekao je Bertalan Piri.

Ispod Hotela je podrumski sistem

Ovom objektu pripada i bioskop Tisa, koji se nalazio u balskoj dvorani hotela, sa dvorišnim prostorom pored. Vlasnici planiraju i obnavljanje balske dvorane sa baštom. Kada su od balske dvorane napravili bioskop, vratili su visoke prozore koji se otvaraju prema bašti i pružaju mirno okruženje isključujući ulični žamor. Ispod tih prostorija se proteže podrum. Navodno, nekada je taj podrum bio povezan sa zgradom gimnazije preko puta parka i sa gradskom kućom. Da li je to tačno, ne zna se. Međutim, da je podrum za sada neiskorišćen, to stoji. Planovi da se on iskoristi postoje, na primer, da se izgradi podrum pića sa manjim promenama.

Arhitektura Hotela Royal naginje prema modernoj formi, ali ga ukrašavaju secesionistički detalji. Patinasti hotel su 1985. proglasili spomenikom kultutre. Zid pored recepcije ukrašava delo Jožefa Ača i Jožefa Beneša, monumentalna freska 2,1x5,4m, što je jedinstveno u svetu i označava cvetanje Tise. Njihova dela su i dve slike koje stoje na zidovima restorana, a označavaju Senćansku bitku. 11.septembra 1697. godine Eugen Savoja, Austrijski princ je predvodio hrišćansku bitku i potukao II Mustafu sa svojom vojskom prilikom prelaska preko Tise. Posle ove bitke, Turci više nisu kretali u pohode prema srednjoj Evropi.