2024. április 26., péntek
NYUGAT-BÁCSKA

Jele sincs a kanyarónak

2017. október elejétől 2018. január 8-áig összesen 886 kanyarós megbetegedést jegyeztek Szerbiában, ebből 401-et a Torlak Intézet laboratóriumi elemzése is megerősített. A kór senkit se kímélt, elkapta kéthónapos baba és hatvanéves személy is.

Kimutatták, hogy a betegek 92 százaléka nem kapott védőoltást, vagy elmaradt az újraoltása, illetve nincs adat róla, hogy kapott-e vakcinát. A vírusfertőzöttek 34 százalékát kellett, illetve kell kórházban kezelni. A kanyaró szövődményeként 117 személy tüdőgyulladást kapott, de halálos áldozata is volt a cseppfertőzéssel terjedő vírusnak.
Az idén január kilencedikétől fokozott járványellenőrzés lépett életbe Szerbiában a kór visszaszorítása érdekében. Jelenteni kell a kanyarógyanús eseteket, kötelező a laborellenőrzés, a betegek elkülönítése és gyógyítása, egészségügyi és járványügyi felügyelete, a védőoltást elmulasztók oltása, illetve újraoltása.
Nyugat-Bácskában az egészségházak naponta tesznek jelentést a zombori Közegészségügyi Intézetnek, és ezek szerint kanyarónak jele sincsen a régióban.
A rendelőkben viszont a szülők maguk kérik eddig vakcinával nem védett gyermekük MMR-oltását, ami a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő legyengített vírusát tartalmazza, és ezekkel a betegségekkel szemben teszi ellenállóvá a szervezetet.
A december végi, január eleji, szokatlanul meleg idő kedvez a légúti megbetegedések terjedésének, de egyelőre a rendelőkben nincsen sok ilyen problémával jelentkező páciens. Ehhez hozzájárulhatott az iskolaszünet is, amelynek idején a gyerekek nem voltak közösségben és nem érintkeztek egymással.