2024. április 26., péntek

A restitúció késlelteti a bontást

A Žarko Zrenjanin és a Miroslav Antić utca kereszteződésénél álló romos épület már több mint egy évtizede üresen áll, ezért óvintézkedésként körbekerítették, a lehulló vakolat és a potyogó cserepek miatt. Az épületről senki sem visel gondot, mert nem rendezték a tulajdonjogi viszonyokat, és továbbra sem tudni, hogy mikor sikerül megoldást találni a „szellemépületre”.

Újvidék központjában a Žarko Zrenjanin és a Miroslav Antić utca kereszteződésénél álló romos épület helyén új épül majd, a bontását azonban addig nem kezdhetik el, amíg be nem fejeződik a restitúciós eljárás (Ótos András felvétele)

Újvidék központjában a Žarko Zrenjanin és a Miroslav Antić utca kereszteződésénél álló romos épület helyén új épül majd, a bontását azonban addig nem kezdhetik el, amíg be nem fejeződik a restitúciós eljárás (Ótos András felvétele)

Az Ipon-gradnja Kft. 2011-ben három lakást vásárolt ebben a romos épületben, az alagsor pedig, ahol sokáig fénymásolóüzlet működött, az önkormányzat tulajdonába került. Az Ipon-gradnja vállalatban elmondták, hogy 2012-ben ők lettek az ingatlan többségi tulajdonosa. Az épület egyes részeiben azonban továbbra is rendezetlenek a tulajdonjogi viszonyok, jelenleg folyamatban van a restitúciós eljárás.

– Abban az időben, amikor megvásároltuk az említett lakásokat, és befejeztük az ingatlanok bejegyzését, megindították a restitúciós eljárást. Nem tehetünk mást, meg kell várnunk, hogy befejeződjön ez a folyamat, és akkor majd végre tisztán láthatjuk, hogy kivel kell tárgyalnunk – magyarázták az Ipon-gradnja vállalatban, majd hozzátették: vannak olyan pozitív jelek, melyekből arra lehet következtetni, hogy hamarosan megoldódik ez a bonyolult kérdés is – írta a Dnevnik napilap.

A városi építkezési felügyelőség rendelete alapján évekkel ezelőtt a romos épületet körbekerítették, hogy megóvják a járókelőket a lehulló vakolattól, a cserepektől, sőt a járdára leeső gerendáktól is. Néhány hónappal ezelőtt azonban a védőkerítés is megrongálódott, az utcán az elkerített részt benőtte a gaz, az alagsor pedig tele van szeméttel.

A köztársasági telekrendezési hivatal adatai szerint a 195-ös parcellán két, 150 és egy 53 négyzetméteres lakás van, az alagsorban pedig egy 31 négyzetméteres üzlethelyiség. A legújabb területrendezési terv alapján egy központi irodaházat építenének majd a romos épület helyén, de az sem kizárt, hogy lakóépület épül itt. A romos házat azonban előbb le kell bontani és csak azután kezdődhet el az építkezés. A városi területrendezési terv alapján itt háromemeletes épület építhető padlástérrel.

A ház a múltban többször is tulajdonost cserélt, a benne lakók aláírásgyűjtést szerveztek a bontás ellen, de az épületet nem újították fel.