2024. április 26., péntek

Megújult az adai templom világítása

Adán kora tavaszra befejeződik a temetői kápolna fölújítása

Az adai Szentháromság Római Katolikus Plébánia az elmúlt hónapokban több fölújítási munkálatba kezdett a templomban, a plébánián és a temetőben, ahol a munkálatok egy része befejeződött, más része még zajlik.

A fényárban úszó szentély az adai templomban (Csincsik Zsolt felvétele)

A fényárban úszó szentély az adai templomban (Csincsik Zsolt felvétele)

Szungyi Károly plébánostól megtudtuk, hogy megújult a Szentháromság-templom teljes világítása, a temetőben kifestették kívül-belül a ravatalozót, nekikezdtek a parókia belső felújításának, a temetői kápolna renoválásának, és újraaszfaltozták a temetőben a lélekharang és a lourdes-i barlang közötti járdaszakaszt. A munkálatokat az egyházközség önerőből és az Ada község önkormányzatánál pályázaton nyert támogatásból finanszírozta, illetve a II. helyi közösség állta az újraaszfaltozás költségét, valamint hozzájárult a kápolna fölújításához.

– Jelentős beruházás volt a templom külső és belső világításának teljes felújítása. A templomot kívülről megvilágító régi reflektorokat lecseréltük, illetve az épületben a régi neonégőket LED-világítótestekre cseréltük, amelyek sokkal jobbak és gazdaságosabbak. Újabb lámpákat is felszereltünk, ami a templomot világosabbá és mutatósabbá teszi, valamint kiemeli a szobrokat, a szentségházat és mindazt, ami az épületben található. Erre már nagy szükség volt, amit önerőből végzett el az egyházközség. Akárcsak a temetői ravatalozó teljes festését, illetve a plébánia belső felújítását, a szobák, a folyosó és a három hittanterem renoválását. Az önkormányzatnak köszönhetően lecseréljük a plébánia ablakait a templom felőli utcai fronton. Összesen hat ablak cseréjére kaptunk támogatást – magyarázta Szungyi Károly, aki elmondta, hogy az ablakcsere mellett az önkormányzati támogatásból kifizették a templomtorony javítását, valamint nekikezdtek a temetői kápolna tornyának, tetőszerkezetének és külső homlokzatának felújításához. A plébános megjegyezte, hogy ehhez nem lesz elég az önkormányzati támogatás, amelyet az egyházközség kipótol, hiszen az a lényeg, hogy felújítsák a kápolnát, és megőrizzék a közösségnek.

– Nagyon szeretném, ha május 3-áig befejeződne a kápolna fölújítása, mert akkor van a kápolna búcsúja: Szent I. Sándor pápa tiszteletére van fölszentelve, és ahogyan már tavaly is ott tartottuk meg a szentmisét, az idén is azt szeretnénk. Az én elvárásom és kérésem a kivitelező felé, hogy május 1-jéig újítsa föl a kápolnát, hogy ott tarthassuk meg a szentmisét – közölte Szungyi Károly.

Az adai temetőben található kápolna (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai temetőben található kápolna (Csincsik Zsolt felvétele)

A kápolna tornya a haranglábbal és a tetőszerkezete már évek óta beázott, és félő volt, hogy jelentősebb kár keletkezik az épületben, amelynek felújítását az adai Adafert Kft. végzi el. Kósa Sándor igazgató elmondta, hogy mindazokat az elemeket lecserélik a fölújítás során, amelyek a beázástól megrongálódtak vagy elhasználódtak. Így megújul a tetőszerkezet, amit cseréppel fednek le, a tornyot pedig titáncink lemezzel borítják be.

– Kora ősszel elkezdtük az állványozást a kápolna felújításához. Elég összetett műveletről van szó. Elsőnek a torony javítását kell elvégezni, a többi része már gyors lefolyású. Kora tavasszal a kápolna újból a régi fényében fog tündökölni A tornyon lévő megöregedett eternit-, köznyelven szalonitlemezeket titáncink lemezzel helyettesítjük. Ezek legyártása elég sajátságos, mivel egy részét a műhelyben kell legyártani, a másik részét a helyszínen – magyarázta Kósa Sándor, aki megjegyezte, hogy a munkálatok java részét a torony felújítása teszi ki. – A torony javítása és burkolása után az egész tetőszerkezet javítását el kell végeznünk. A tetőre új cserép kerül, mivel az eddigi tetőfedő eternit részben elhasználódott. Ezt foltozás formájában lehetett volna kijavítani, de a cement-azbeszt alapú tetőfedőt már betiltották. A cserép viszont sokkal szebb, különösen, hogy ez a temető jelentős épülete. A kápolna felújítása az ajtók és ablakok cseréjével, valamint a homlokzat átfestésével zárul.