2024. április 25., csütörtök

A sérülésnek nyoma sem volt

Đoković a visszatérése utáni első tétmeccsét biztosan nyerte meg (Fotó: Beta/AP)

Đoković a visszatérése utáni első tétmeccsét biztosan nyerte meg (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković győzelemmel tért vissza a versenyzéshez. A volt világelső, Melbourne hatszoros bajnoka az Australian Open 1. fordulójában fölényes győzelmet aratott az amerikai Donald Young felett, és holnap a francia Gaël Monfilsszal vívja kettőjük 15. tétmeccsét. Novak 14:0-ra vezet, és győzött egy futures találkozón, valamint két bemutató jellegű meccsükön is.

Đoković nagyszerűen nyitott a hat hónapos távolléte után. Az első 12 játékból 11-et nyert meg, vagyis a második játszmában 5:0-ra vezetett, amikor egyetlen megingását láthattuk. Egy adogatást leadott, majd a folytatásban újra magabiztos volt, és gyorsabban is nyerhetett volna, de Young a harmadik szettben, Novak 5:3-as vezetésénél öt meccslabdát is menteni tudott.

Ami a győzelemnél fontosabb, Novak játékán egyáltalán nem látszott, hogy sérüléséből még mindig nem épült fel teljesen. Nem volt gondja sem az adogatással, sem pedig a többi ütéssel, ami a folytatás előtt derűlátásra ad okot.

Fucsovics Márton is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és négy játszmában győzte le a moldovai Radu Albotot. A magyar teniszező következő ellenfele az öt évvel idősebb és ennek arányában tapasztaltabb amerikai veterán Sam Querrey lesz. Noha a 13. kiemelt amerikai nevezhető meg esélyesnek, a meglepetés korántsem tűnik kizártnak.

Annál is inkább, mert a váratlan eredmények sorozata folytatódott. Igaz, nem a torna fő esélyeseinek valamelyike búcsúzott, de Miloš Raonić, Roberto Bautista, Steve Johnson, Petra Kvitová és Kristina Mladenović neve azt sugallta, hogy érdemesek lettek volna túljutni az első körön.

A nap rangadóin Fernando Verdasco ütötte ki Bautistát, a cseh Tomáš Berdych pedig csak az első két játszmában bajlódott a fiatal ausztrál Alex de Minaurral.

Az éjjel a második forduló első meccsei voltak műsoron. E körben néhány izgalmasnak ígérkező találkozó is lesz. Ilyenek lehetnének, persze Đoković és Monfils viadala mellett, a SimonCarreno, RubljovBagdatisz, TsongaShapovalov, CsungMedvegyev, Del PotroHacsanov, a nőknél pedig a HalepBouchard, SarapovaSzevasztova és GörgesCornet mérkőzések is.

Az orlandói női ITF-tornán Olga Danilović és Jani Réka folytatták menetelésüket a selejtezőben, és az este a tábláért játszottak.

Nyitókép: Đoković a visszatérése utáni első tétmeccsét biztosan nyerte meg (Fotó: Beta/AP)