2024. április 26., péntek

Összeomlás helyett beruházások

Bécsben megkezdődött a Euromoney gazdasági konferencia

Szerbia kormányának sikerült leküzdenie a pénzügyi gondokat és a költségvetési hiányt, az ország most már növekedést jegyez és azt latolgathatja, hogyan használja fel a megvalósított többletet – jelentette ki Dušan Vujović pénzügyminiszter Bécsben, a kedden kezdődött Euromoney hagyományos nemzetközi gazdasági konferencia keretében tartott panelen. Értékelése szerint a kormány megmentette Szerbiát a gazdasági összeomlástól, és olyan helyzetet teremtett, amelyben törlesztheti adósságait. A mutatók egyre jobbak, megindult a növekedés.

– Amikor többlet van, csökken a kölcsön iránti igény. Könnyebb és olcsóbb a hazai piacon eladósodnunk, s a nemzetközi piacon is olcsóbb a hitel. Most először van az országnak ilyen elsődleges többlete, és ez nem kis dolog. Csökkent az úgynevezett problémás kölcsönök szintje is. A kormány egyik feladata az, hogy megreformálja az állami intézményeket, amelyekben az egyes érdekcsoportok nem gondolkodtak távlatokban, csak a „saját előnyeik megtartása” volt fontos a számukra. Hatszázról valamivel több mint százra csökkent a privatizálásra váró vállalatok száma. A kormány folytatja a magánosítást, hogy lehetőleg minden cégben megoldja a problémákat – mondta

Vujović a közép- és kelet-európai országok pénzügyminisztereinek, bankkormányzóinak és más jeles pénzügyi szakértőinek tanácskozásán.

MIRE MEGY A TESLÁBÓL BEFOLYÓ PÉNZ?

– A kormány még nem elemezte, milyen ütemben érkezik majd a pénz a költségvetésbe a Nikola Tesla Repülőtér koncessziójából. Három évvel ezelőtt az volt az elképzelés, hogy ezt a pénzt nem szabad fogyasztásra fordítani, hanem a stratégiai célok megvalósítására kell költeni. Ezek közé tartozik egyrészt az örökölt legdrágább hitelek törlesztése, másrészt a beruházási projektumok finanszírozása – magyarázta Vujović a Euromoney-ról tudósító újságíróknak. Mint fogalmazott, most már „megengedjük magunknak, hogy beruházási projektumokkal foglalkozzunk, hogy ne verjük magunkat további adósságokba, hogy törlesszük a régi kölcsönöket és hogy stratégiai befektetéseket eszközöljünk”.

Vujović részletezte: azt tervezték, hogy az idén a folyó többletekből vagy az ilyen bevételekből, mint amilyen a repülőtéri koncesszió, átütemezik vagy visszafizetik az idén esedékessé váló legdrágább kölcsönöket. Szavai szerint „ezeket a kölcsönöket, melyeknek a kamata 7,5 vagy 7,7, sőt 8 százalék, törlesztenünk kellene akár annak árán is, hogy ilyen céllal adósságba verjük magunkat. Most 1,5–2 százalékos kamattal jutnánk hitelekhez”.

„EZ ÉLETEM LEGJOBB VOLONTŐRMUNKÁJA”

Miután Vujović a panelen felsorolta Szerbiának az utóbbi években elért gazdasági sikereit, a moderátor megkérdezte tőle, hogy ezek után kapott-e már ajánlatokat újabb munkákra. A miniszter válasza: „Ez a legjobb volontőrmunka, melyet valaha is végeztem, s egyelőre nem tervezem felcserélni.”