2024. április 26., péntek

Szándékos mérgezés áldozata a parlagi sas

Ötszázezer dinár a büntetés e védett faj elpusztításáért

A Szerbiai Madárvédelmi Egyesület legújabb információi szerint szándékos mérgezés áldozata lett az az Ausztriából származó fiatal tojó, amelyet január 8-án találtak meg Szilágyinál. Az Apatin környéki településen ugyanis a napokban további 23 állat tetemére bukkantak, valamint a csalikat is megtalálták. A terepszemle során az egyesület munkatársai méreggel beszórt birkabőrt, belsőségeket és csirkehúst is találtak. A kimúlt állatok között szigorúan védett fajokat is leltek, az említett parlagi sas mellett két rétisast és hat egerészölyvet. Az elhullott madarakon túl elpusztult sakálokat, rókákat és egy kutyát is találtak.

– Az ausztriai kollégáktól, akikkel együtt dolgozunk a nemzetközi PannonEagle projekten, december 7-én érkezett az értesítés, hogy az általuk adóvevővel és két gyűrűvel ellátott és kísért parlagi sas 4200 kilométer és 8 európai állam után betért Szerbiába, de két nap után már nem küldött mozgásjelet. Elküldték a koordinátákat, és amikor kiértünk a helyszínre, sajnos azt tapasztaltuk, hogy a sas vélhetőleg mérgezés során elpusztult. Ezek után segítségül hívtuk a magyarországi kollégákat, és ők kimondottan erre a célra kiképzett kutyák segítségével nagyszámú állattetemre bukkantak – nyilatkozta lapunknak Milica Mišković, a Szerbiai Madárvédelmi Egyesület vezetője.
A terepen tett vizsgálatok során a szakértők megállapították, hogy egy Szerbiában betiltott szerrel, karbonfuránnal mérgezték meg az állatokat.
– Szándékos mérgezésről beszélhetünk, hiszen amikor bejártuk a terepet, megtaláltuk a mérgezett csalikat is, melyeket elsősorban a sakáloknak és a kóborkutyáknak szánhatott a tettes. Az eset részletes nyomozást követel, hiszem a környéken évek óta folyik a szándékos mérgezés – hangsúlyozta Mišković.

A nyugat-bácskai falu környéke a sasok számára különösen veszélyes, hiszen ott 2014-től napjainkig húsz, többnyire mérgezett rétisas tettemére bukkantak. A Tartományi Környezetvédelmi Intézet, a Vajdaság Erdői közvállalat és a rendőrség is közreműködik a tüzetes nyomozásban, de eddig még nem került elő a tettes.
– A gond az, hogy a felelős szektorok munkája nincs összehangolva, és nem létezik egyértelmű protokoll az ilyen esetekben. Megpróbálunk hatást gyakorolni a minisztériumra, remélve, hogy hamarosan ők is felismerik ezt a hiányt, és meghozzák a szükséges szabályrendszert. Sajnos eddig még senki sem felelt ezért a bűncselekményért, pedig itt nemcsak védett fajok mérgezéséről, hanem tiltott anyagok használatáról is beszélünk, tehát törvénysértést történt több szempontból – nyilatkozta a társaság vezetője.
A törvény a szabálysértők ellen a rétisas esetében 400 ezer dinár, a legritkább parlagi sas esetében pedig egyedenként 500 ezer dinár büntetést ír elő. Szerbiában csupán mindössze egy pár parlagi sas él.