2024. április 26., péntek

Ismét engedélyezett a nemzetközi forgalom a kurdisztáni repülőtereken

Az iraki kormány hétfőn feloldotta a tavaly szeptember végén az autonóm iraki Kurdisztán repülőtereire vonatkozóan életbe léptetett rendeletét, amely leállította a nemzetközi forgalmat e légikikötőkben - közölte az észak-iraki régió központja, Erbíl nemzetközi repülőterének vezetése.

Az erbíli légikikötő vezetősége a szövetségi kormány tisztségviselői és a kurd hatóságok közötti hétfői tárgyalásokat követően jelentette be, hogy hamarosan újraindítják a nemzetközi forgalmat.
A bagdadi központi kormánynak a kurdisztáni repülőterek nemzetközi forgalmának leállítására vonatkozó rendelkezése tavaly szeptember végén lépett hatályba az erbíli és szulejmaníjai repülőterére vonatkozóan. Az intézkedéssel Bagdad arra akarta rábírni a kurd vezetést, hogy adja át az e repülőterek feletti ellenőrzést.
A szeptember 25-én, Bagdad tiltakozása ellenére megrendezett kurd népszavazáson a résztvevők 92 százaléka támogatta Kurdisztán és más, kurdok lakta területek függetlenné válását. Az iraki központi kormány azonban - Iránnal és Törökországgal karöltve - gazdasági és jogi megtorló lépésekkel válaszolt, majd Haider al-Abádi iraki kormányfő parancsára az iraki erők október közepén néhány nap alatt visszafoglalták az Iszlám Állam terrorszervezet elleni háborúban kurd ellenőrzés alá került területeket, köztük az olajban gazdag Kirkuk tartományt.