2024. április 26., péntek

A román miniszterelnök azt állítja, nem beszélt akasztásról

Mihai Tudose román miniszterelnök hétfőn azt mondta: nem beszélt akasztásról, amikor a múlt héten az erdélyi magyar pártok autonómianyilatkozatát kommentálta.

Tudose leszögezte: románként határozottan fenntartja álláspontját, hogy semmilyen szinten, még békés egyeztetéseken sem képezheti alku trágyát Románia területi integritása, nem lehet szó Románia valamely részének autonómiájáról.

„Amikor a zászlón való lengést említettem, az állami hatóságokra utaltam, amelyeknek alkalmazniuk kell a törvényt. Az ő mandátumuk fog a zászló mellett lobogni, ha nem szereznek érvényt a törvénynek. Erről beszéltem, nem valakinek a felakasztásáról” – jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának ülésére érkező román kormányfő.

Tudosét újságírók hada várta a pártszékház előtt, ahova a közte és Liviu Dragnea PSD-elnök közötti konfliktus rendezése érdekében hívták össze a párt vezetőségét. A tanácskozás tétje az, hogy második miniszterelnökétől is megvonja-e a bizalmat a PSD. Tudose azonban nem akarta kommentálni egy újabb kormányválság kirobbanásának lehetőségét, csak a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos, magyar–román diplomáciai feszültséget okozó, szerinte „félreértett” nyilatkozatát pontosította.