2024. április 26., péntek

Pirostetős Royal Hotel

Tíz év után ismét megújult Zenta nagy múltú szállodája

A zentai Royal Hotel 1910/11-ben épült Magyar Ede (1877–1912) szegedi építész tervei alapján, a régi „Magyar király” vendéglő helyén. A több mint egy évszázad alatt számos változáson ment keresztül, különösen a második világháború utáni rendszerváltást követően. A szocreál egyszerűsítésben megkopott az épület fénye, külső és belső díszítése. A háború után államosították a szállodát is, és mivel a szocialista rendszer nem tűrte meg a királyokat a Royal Hotel, azaz a Királyi Hotel elnevezést is megváltoztatták (így lett például Királyhalomból Bácsszőlős) és az új rezsimben már a szerbesített Hotel Panonija, magyarul Pannónia Hotel néven „futott”. A kilencvenes évek zűrzavaros, háborús, embargós éveiben a hotelt üzemeltető Tisza Vendéglátóipari Vállalat is csődbe jutott.

A Royal Hotel Zenta büszkesége (Fotó: Gergely József)

A Royal Hotel Zenta büszkesége (Fotó: Gergely József)

A szálloda 1967-ben „szenvedett” el nagy rekonstrukciót, ekkor a díszítések jelentős része elveszett. Nem vették figyelembe a szecessziós stílusjegyeket, a díszítés szabályai, az új alacsony ablakok beiktatásával megbontották a homlokzat harmóniáját, az egész összhatás megromlott. 1985-ben a szabadkai Műemlékvédelmi Intézet műemlékké nyilvánította, majd néhány évre rá leégett a teljes tetőszerkezet. A konyha elzsírosodott szagelszívója fogott tüzet és a lángokat felvitte a tetőre. A tűz szanálásakor újabb változtatások következtek be. Mindezek a beavatkozások megszüntették azt a páratlan látványt, amelyet a szálloda korábban nyújtott.

Tíz évvel ezelőtt az új tulajdonosok visszaállították a régi Royal Szálló fényét. Egy évtized után most ismét megújult a hotel: decemberben fejeződött be a hétszáz négyzetméteres tető újraburkolása a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet instrukciói alapján. A régi szürke tető ma élénkpiros színben pompázik.

Újra burkolták a hotel tetejét (Fotó: Gergely József)

Újra burkolták a hotel tetejét (Fotó: Gergely József)

Zenta nagy múltú, nevezetes épülete, amely az elmúlt közel száztíz év alatt a város egyik kulturális és szórakoztató (1912-től rendszeres mozielőadások is voltak) központjává vált, amelyben híres emberek, művészek, államfők fordultak meg. Legutóbb például szeptember 11-én, Zenta napján a városba látogató Aleksandar Vučić szerb és Áder János magyar államfő ebédelt a Royal Hotelben. A két elnök protokollstábja heteken át készítette elő a terepet a szállodában, hogy semmiféle meglepetés ne érhesse a két államfőt. A volt nagy Jugoszlávia híres-hírhedt elnöke, Tito is vendégeskedett a hotelben a múlt század hatvanas éveiben, felesége, Jovanka kíséretében.

A TISZAVIRÁG FRESKÓ MEGMENTÉSE

A megmentett tiszavirág Benes József alkotása (Fotó: Gergely József)

A megmentett tiszavirág Benes József alkotása (Fotó: Gergely József)

A magasságát és szépségét visszanyert étterem (Fotó: Gergely József)

A magasságát és szépségét visszanyert étterem (Fotó: Gergely József)

A zentai Royal Hotelt 2004-ben privatizálták, Piri Bertalan és Bicók Róbert tulajdonosok szerették volna visszaállítani a szálloda régi fényét. A tíz évvel ezelőtt befejeződött külső és belső rekonstrukciót követően a műemléképület ismét a régi fényében pompázik.

–  Az egy évtizeddel ezelőtti felújítási munkálatok nem érintették a tetőt. A tetőfedő eternit lapok cseréje novemberben és decemberben zajlott, a régi kopott szürke tető helyett most szép piros tetőburkolatunk van. A mintegy 700 négyzetméteres tető újra burkolása több mint 1,5 millió dinárba került. Amikor tíz évvel ezelőtt hozzáfogtunk a teljes renováláshoz, számos meglepetés ért bennünket és a kivitelezést irányító műemlékvédőket.

A földszinten történtek a legradikálisabb átalakítások az új funkcióknak megfelelően. Az akkori rekonstrukció az épület egészét felölelte, kivéve a tetőfedőt. A mai igényeknek megfelelően alakítottuk ki a tágas recepciót, a minden szinten megfelelő társalgókkal a konyhát és a mosdókat.

A nagyteremben az álmennyezet elbontása után derült ki, hogy a terem plafonját az eredeti magasságnak a harmadára engedték le. Mintegy két és fél méterrel lett magasabb az étterem, amely bálterem is egyben. A műemlékvédők instrukcióit követve folyt a felújítás, a régi magas ablakokat visszaállítottuk.

Az étteremben a falakat három freskó díszítette, Ács József és Benes József festőművészek alkotásai. Két képen a zentai csata jeleneteinek művészi ábrázolása látható, a harmadikon pedig egy hatalmas tiszavirág ismerhető fel. Ez utóbbi, amely egy részben rejtett válaszfalon kapott helyet, ezért át kellett helyezni. Az öt és fél méter hosszú és több mint két méter magas 7 centiméter vastagságú, mintegy öttonnás falrészt a festménnyel együtt átrakattuk a mostani recepció mellé, a betérő vendégeket elsőnek a tiszavirág freskó élménye fogadja, itt jobban kifejezésre jut a műalkotás szépsége és eredetisége. A mentési munkálatokat Horváth Lehel szabadkai építészmérnök irányította. A művelethez megfelelő szállító eszközt kellett biztosítani, amelyre emelőkkel tették rá az előzőleg gyémántvágóval három részre vágott falat.

A hotelban az emeleten összesen 8 egyágyas, 4 kétágyas szobát, egy apartmant és egy mozgássérült vendégek részére alkalmas szobát alakítottunk ki. Ezen a szinten összesen 19 fekvőhely található. A tetőtérben hét egyágyas, három kétágyas szoba és három apartman kapott helyet, itt is összesen 19 fekvőhely van – mondta Piri Bertalan.

 PINCERENDSZER A SZÁLLODA LATTT

Tito és felesége, Jovanka, az akkor még Hotel Pannóniában (Stevan Kragujević – Štica felvétele)

Tito és felesége, Jovanka, az akkor még Hotel Pannóniában (Stevan Kragujević – Štica felvétele)

Az épülethez tartozik a volt Tisza mozi, ami az egykori Royal Hotel bálterme volt galériával, mellette hangulatos kerthelyiséggel. A tulajdonosok tervei között szerepel a tágas és magas bálterem felújítása a hozzá tartozó kerthelyiséggel. Amikor a díszes bálteremből a Tisza mozit alakították ki, beépítették a földig érő magas ablakokat. Ezek a hatalmas ablakok eredeti formájukba visszaállítva a kerthelyiségre nyílnak, amely az utca zajától elzárva nyugalmas környezetben újra a kikapcsolódás és a találkozások helyszíne lehetne. A kerthelyiség különösen nyáron kellemes, hűvös, a régi nagy fák mind a mai napig megmaradtak.

A bálterem és az egész hotel alatt kiterjedt pincerendszer húzódik. Állítólag valamikor a szálloda pincéi össze voltak kötve a park túloldalán épült gimnáziummal és az ugyancsak a városi parkra néző városházával is. Hogy van-e valóságalapja a város középületeit összekapcsoló katakomba-rendszernek, nem lehet tudni. Annyi azonban bizonyos, hogy a hotel alatti kiterjedt pincerendszer egyelőre kihasználatlanul áll. A pincék hasznosítására is születtek ötlettervek. Az elképzelések szerint az épület mostani ruhatárát hátrébb viszik, és itt lejáratot alakítanak ki és tágas borpince lenne, vagy hasonló funkciót kapnának a földalatti helyiségek.

A Royal Hotel architektúrája a modern formázás felé hajlik, de szecessziós elemek díszítik. A patinás, nagy múltú szálloda épületet 1985-ben műemlékké nyilvánították. A recepció melletti falat Ács József (1914–1990) és Benes József (1936–2017) festő monumentális, nagyméretű (2,1×5,4 m) freskója díszíti, amely a világon egyedülálló természeti jelenséget, a Tisza virágzását örökíti meg. A két festőművész közös munkája a 110 férőhelyes éterem falait díszítő, a zentai csatát megörökítő két falfestmény is. Az 1697. szeptember 11-ei történelmi ütközet Savoyai Eugén osztrák herceg vezette keresztény hadak Zentánál megsemmisítő vereséget mértek II. Musztafa Tiszán átkelő csapataira. A csata után lezárult a törökök közép-európai térhódítása.