2024. április 26., péntek

Ezek a mai fiatalok… avagy a hópelyhek köztünk élnek

Ezek a mai fiatalok… hallottuk mindannyian legalább egyszer életünk során, függetlenül attól, hogy melyik generációhoz tartozunk. Az idősebb, tapasztaltabb a.k.a. bölcsebb korosztály tagjai egy idő után hajlamosak megfeledkezni fiatalkori útkereséseikről, és az ehhez óhatatlanul is hozzá tartozó botlásaikról, és önmaguk biztos tudatában rosszallóan tekintenek a fiatalabb generáció cselekedeteire. „Én megtaláltam a saját utam, ők minek keresik a sajátjukat, vegyenek példát rólam, csak engem kövessenek”, vagy „én sem találtam meg a saját utam, ők minek keresik a sajátjukat, vegyenek példát rólam, csak engem kövessenek” – talán ilyen vagy ehhez hasonló gondolatok lehetnek a háttérben anélkül, hogy tudnának róla.

Cicero már bő kétezer évvel ezelőtt megalkotta a mindenkori idősebb korosztály jelmondatát: O tempora, o mores! – Micsoda idők, micsoda erkölcsök! Azóta időtől és erkölcsöktől függetlenül ilyen vagy olyan formában elhangzik ez a rosszalló kifejezés.

A mostani húszas-harmincas éveikben járó fiatalokat is természetesen, a hagyományoknak megfelelően megpróbálják közös névvel illetni. Erről árulkodik a mindenki által ismert X-, Y- vagy Z-generáció kifejezés. Ezen meghatározásokat a születési év vagy évtized függvényében hozzák létre, habár nem beszélhetünk egységes rendszerről. Viszont igyekeznek meghatározni, hogy milyen is egy-egy generáció. Az Y-generáció tagjai mind… és itt egy hosszabb felsorolás következik… Vagy az Y-generáció miatt tönkremegy a… és szintén egy hosszabb felsorolás következik.

Tél van, de bizony a hópelyheket kénytelenek vagyunk hiányolni. Viszont egyes szakemberek szerint a hópelyhek köztünk élnek. Nem is olyan régen megszületett a hópehely-generáció fogalma, amely a 2010-es években felnőtté vált generációt, a mostani húszas-harmincas éveikben járókat foglalja magába. A név egyes feltételezések szerint Chuck Palahniuk Harcosok klubja című regényének egyik részletéből ered, miszerint „Nem vagy különleges. Nem vagy egyedi és szép, mint egy hópehely. Ugyanaz a rothadó szerves anyag vagy, mint minden más”. Az úgynevezett hópehely-generációt éppen azért nevezik így, mert tagjai saját meglátásuk szerint különlegesek, egyediek és szépek, mint egy hópehely – és ezt senki sem cáfolhatja meg. A generáció tagjai a szakemberek szerint bizonyos szempontból érzékenyebbek, sértődékenyek, képtelenek elfogadni a sajátjuktól eltérő véleményeket, sok kérdés tekintetében konzervatívak, ugyanakkor ellentmondásos módon sok esetben liberálisak, sőt még azt is megjegyzik velük kapcsolatban, hogy nem bánnak jól a pénzükkel, túl konzervatív befektetők, hitelkártyát használnak, hogy az elképzeléseiknek megfelelő módon éljenek, lehetőségeiket jelentős mértékben meghaladva költekeznek, és nem látnak tovább a jelennél, többet jelent számukra egy egzotikus utazás és az ott készült fényképek, amit azután megoszthatnak ismerőseikkel a közösségi oldalakon, mint hogy pénzt spóroljanak az esküvőjükre, lakásvásárlásra vagy a nyugdíjalapjuk duzzasztására.

Azt is kiemelik velük kapcsolatban, hogy éppen a sértődékenység miatt nehezebben maradnak meg egy-egy munkahelyen, így harmincéves korukig legalább öt munkahelyen megfordulnak. Természetesen ennek a sértődékenységnek is megtalálták az okait – a közösségi oldalakon csak a saját kortársaikkal kommunikálnak, így nem tudnak szót érteni idősebb kollégáikkal, akik viszont szeretik érzékeltetni, hogy ők a tapasztaltabbak és talpraesettebbek – miközben a hópehelyt egész életében úgy nevelték, hogy ő a legszebb, a legokosabb, a legtalpraesettebb, aki bármit elérhet. És ugye ekkor keletkeznek a konfliktusok…

Persze ez az, amit a „szakirodalom” állít… És, hogy mi a valóság?

A mai fiatalok mindenre képesek. Ha éppen arra szottyan kedvük körbeutazzák a világot, csak azért, mert olyan kedvük van. Ha kell, világgá mennek, hogy megtalálják a boldogságot vagy a nekik megfelelő munka- és életkörülményeket. Olyan szakokat választanak, amikről a szüleik még csak nem is hallottak, mert az áll hozzájuk legközelebb. Nyelveket tanulnak, hogy jobban megértsék nemcsak a kortársaikat, hanem az egész világot. Ha festeni támad kedvük, akkor festenek, függetlenül attól, hogy szűkebb környezetük mit gondol róluk. Ha verset akarnak írni, akkor verset írnak, függetlenül attól, hogy a körülöttük élők véleménye szerint abból nem lehet megélni. Egész szünidőben dolgoznak, hogy gitárt vegyenek maguknak, pusztán az örömzenélés kedvéért. Belföldi és külföldi koncertekre járnak, mert a személyes találkozás a kedvenceikkel mindent megér nekik. YouTube-csatornát készítenek maguknak, ahol megmutatják mire képesek, elmondják véleményüket a világ dolgairól é.í.t., é.í.t.

Senki ne higgye azt, hogy a hópelyhek individualizmusa teljesen leválasztja őket a társadalomról. A hópehely egyedi és különleges, ugyanakkor képes összeállni más hasonlóan egyedi és különleges hópelyhekkel, hogy együtt létrehozzanak nagyobb dolgokat, egy hóembert, egy sípályát vagy egy tetszetős dekorációt valami karácsonyi képeslaphoz.