2024. április 26., péntek

Telelésről, nyaralásról

Egyre többen érdeklődnek az exkluzív kiruccanások iránt

Habár mostanában sokkal enyhébb napokat élünk át, mint ahogy az januárban lenni szokott, mégis a nagykabátokat magunkra öltve ábrándozunk verőfényes napsütésről. És vannak, akik nemcsak méláznak a nyárra várva, hanem el is utaznak a meleg vidékekre. Ilyenekből is akad Magyarkanizsa községben, ám legtöbben már az igazi fürdőidényt tervezgetik. Ők azok, akik már októberben elkezdték fizetni az idei üdülésüket, hogy ne terheljék meg egyből a családi kasszát. Erről mesélt a város egyetlen utazási irodájának tulajdonosnője, Farkas Grubin Danica:

– Természetesen mindenki a pénztárcájához mérten a legjobbat szeretné kapni, és mi arra törekszünk, hogy ez teljesüljön. Visszamenőleg három-négy év távlatából elmondható, hogy a legnépszerűbbek a nyaralások, úti célként pedig Görögország a legfelkapottabb. Ami meglepő, hogy egyre több nászutas van, akik exkluzív kiruccanásokat keresnek. Így például Dubaj, a Maldív-szigetek, a Dominikai Köztársaság, Bali, ami eddig nem volt elterjedt szokás. Ennek több magyarázata lehet, de nem elsősorban az, hogy az embereknek több pénzük lenne. Tavaly ez még nem volt általános tendencia, mint ahogy az sem, hogy a repülővel megtett utakat részesítik előnyben. Ami a teleléseket illeti, nem mondhatóak igazán népszerűnek. Persze mindig vannak kivételek, de aki csak évente egyszer utazik, inkább a nyaralást szokta választani. Tíz családból, akik nyaralni mennek, legfeljebb kettő az, amely megengedheti magának a telelést is. Olyanok viszont kevesen vannak, akik csak a téli örömöket részesítik előnyben. Költségesebb is, mert átlagosan száz eurótól felfelé tendálnak a síbérletek. Aki mégis síelni menne, gondolnia kell a biztosításra is, hiszen a balesetveszély ez esetben hatványozott.

A nyaralásra készülve tartsuk szem előtt, hogy például Görögország az idén bevezette a kötelező ott-tartózkodási illetéket, ami szobánként fél eurótól négy euróig terjedhet, attól függően, hogy valaki apartmanba vagy hotelba megy.

Danica hangsúlyozta azt is, hogyha utazásra adjuk a fejünket, kössünk biztosítást, ami naponta már 1,29 eurótól elérhető fejenként, 18 éves kortól.