2024. április 26., péntek

Első a sportszerűség

A Dakar-rali útvonalát hagyományosan úgy alakítják ki, hogy a 3. szakasz már vízválasztó lehet a tapasztalatlanabb versenyzők számára, mert a várt nehézségek mellett nem várt akadályok is leselkednek a mezőnyre, s egy pillanat figyelmetlenség is elég ahhoz, hogy az ember elszálljon, mint a madár. Saghmeister Gábor is így járt, pedig kiváló tempót diktált az első 50–70 kilométeren, akkor azonban egy salto mortale következett, és csak 15 perc múltán volt képes önerőből kihúzni a motort a homokból, amely ráadásul porszerűre, azaz fesh-feshre változott, szép nagy dűnékkel tarkítva. Ennek lett az áldozata már előző nap Horváth Lajos magyarországi versenyző, akinek egyszerűen megállt a motorja, a szlovén Simon Marčićnak pedig elszakadt a lánca, de szerencséjére Saghmeister a nyomában volt:

Nem tehettem meg azt, hogy nem állok meg a szlovén barátom segítségére. Adtam neki kulcsokat meg láncszemeket, így ő is folytathatta a versenyt – mesélte Gabi a szakasz után, amelyen az előzmények miatt végül a 118. lett.

A versenyzők tegnap visszatértek a Csendes-óceán partjára, de nem fürdőzés lett a vége, hanem kőkemény verseny, amelyben lapzártánk pillanatában ádáz csatát vívott egymással a ralilegenda Loeb és a Dakar-király Peterhansel, a motorosoknál a francia De Soultrait vezetett Yamahával, a quadosoknál és a kamionosoknál pedig oroszok, azaz Karjakin és Nyikolajev álltak az élen.

A motorosoknál Gyenes a kiváló 28. helyen futott, Saghmesiternek meg a 4. ellenőrző pontnál egyórás hátránya volt.

Összesítettben a motorosoknál Barreda Bort (spanyol, Honda) vezet (pedig volt egy látványos bolyongása), az autósoknál Al-Attijah (katari, Toyota) áll az élen, Casale (chilei, Yamaha) továbbra is magabiztosan vezeti a quadosokat, a kamionosoknál pedig már majdnem „beállt a rend”, mert az argentin Villagra (Infinia) mögött már ott tolong a két orosz kamazos, Nyikolajev és Mardejev.

Ma a San Juan de Marcona–Arequipa (774–934/266–268 km) szakasz következik.