2024. április 26., péntek

Temerini kenyér

A szabadkai Életjel gondozásában megjelent Csorba BélaTemerini kenyér – Tanulmányok és esszék Alsó-Bácska népéletéről című tanulmány- és esszékötete. A tanulmányok tematikailag tekintve nyelvtörténettel és településtörténettel, vallással, valamint hagyományokkal foglalkoznak. A Nyelvtörténet, településtörténet fejezetben sokat foglalkozik a szerző Alsó-Bácskával és Temerinnel, a Jöjj, értelem lelke! fejezetben a vallás, archaikus népi temerini imák, valamint Tekia áll a középpontban, amely a tavalyi évben is sok figyelmet kapott a néprajzkutatóktól. A Helyek, Hagyományok fejezetben a mondákon át a régi hagyományokon keresztül több helyi jellegzetességet is bemutatnak a tanulmányok, többek között olvashatunk a farsangról, a medvetáncoltatásról és más, érdekes történetekről, szokásokról is. A tanulmányok nem csak azoknak szolgálnak érdekes olvasmányul, akik a térséget tudományos szempontból vizsgálnák – hiszen a tanulmányok mindegyike hivatkozási listával van ellátva, hanem azoknak is, akik érdeklődnek a néprajz és a történelem iránt.


GULYÁS JÓZSEF ÖSSZEGYŰJTÖTT VERSEI IV.
Szintén az Életjel kiadó gondozásában megjelent
Gulyás Józsefösszegyűjtött verseinek IV. kötete, a költő 1981-től a kétezres évekig írt verseinek gyűjteményéből.
„Versbe vinni minden jellegzetest: a ludasi, vízparti, nádmelléki ember mindennapjait, gondolkodásmódját, szóhasználatát, világlátását, a kannatetővel szaggatott krumplis pogácsát, a mezítlábasságot, a kocsmákban vizenyősre hígult tekinteteket, a „szulyos lét”-et és a gyökereket, amelyek táplálnak, éltetnek s röghöz kötnek”– foglalja össze a kötetről gondolatait Csík Mónika költő.
Gulyás József költői magatartásához és törekvéseihez kapcsolódik a nádrealizmus, amelyet ő maga teremtett a szürrealizmus szerb megnevezéséből, a „nadrealizam” helyi állapotokra vonatkozó változataként.

JELENBE ÁTHAJLÓ MÚLT
Az Életjel a kiadója
Káich KatalinJelenbe áthajló múlt című esszégyűjteményének.
A szerző által összeállított, válogatott tanulmánykötetben olyan külföldi és hazai, már publikált szövegek gyűjteményét olvashatjuk, amelyek a korunkban felmerült, felmerülő létmeghatározó problémákat és kérdéseket tárgyalják. A kötet három részre tagolódik. Első fejezetében, amely
Mérföldkövek az ezredfordulón címet viseli, a szerző olyan kérdéseket és problémákat tárgyal, amelyek ma is felmerülnek. A feldolgozott témák között szerepel a tradíció és a változtatás, a regionalizmus és egyetemesség, a nemzeti kultúra és történelem, a kisebbségi és az európai lét, valamint a nemzeti összetartozás megtapasztalt és tapasztalható megnyilvánulásai. A második fejezetben, az Olvasmányok vonatkozásában rövidebb esszéket olvashatunk, amelyek korábban már elhangzottak az Újvidéki Rádió Szempont műsorában, valamint a Hét Napban is megjelentek. A harmadik fejezetben, a Variákban, az összegyűjtött írások szerteágazó művelődéstörténeti kutatások szegmenseit mutatja be.
Káich Katalin az irodalomtudományok doktora, főbb művei színháztörténettel foglalkoznak, így ebben a tanulmánykötetben is találhatunk több írást, amelyek az irodalomtudomány mellett a színháztörténettel foglalkoznak.