2024. április 26., péntek

A német útlevél a legnépszerűbb

A szerb útlevéllel a világ 119 országába lehet vízum nélkül beutazni

Megjelent a Henley Passport Index aktuális útlevél-rangsorolása, amelyből az derül ki, hogy melyek a világ „legnépszerűbb” útlevelei. A Henley Passport Index azt vizsgálja, melyek azok a nemzetek, azaz országok, amelyeket a világ országai vízum igénylése nélkül engednek belépni területükre. Az idei lista éllovasa immár ötödik éve Németország. A német útlevéllel a polgárok a világ 177 országba tudnak vízum nélkül beutazni, vagy csak a határátlépés alkalmával kell egyes országokban jelképes összeget fizetniük.

Szerbia a lista 41. helyét foglalta el, a szerb útlevéllel a polgárok a világ 119 országába tudnak vízum nélkül beutazni. A volt Jugoszlávia utódállamai közül Szlovénia a lista 11. helyét foglalja el (a szlovén útlevéllel 167 országba lehet vízum nélkül belépni), Horvátország a 22. helyet (155 ország), Macedónia a 46. helyen végzett (112 ország), Montenegró a 48. helyen (110 ország), Bosznia–Hercegovina pedig az 51. helyen (105 ország). Magyarország, azaz a magyar útlevél a lista 10. helyén (168 ország) végzett.

Szingapúr a lista második legjobb helyezettje, polgárai 176 országba utazhatnak vízum nélkül, a harmadik pedig Dánia, Finnország, Franciaország, Olaszország, Japán, Norvégia, Svédország és az Egyesült Királyság (174 ország). Az USA, Írországgal, Portugáliával és Dél–Koreával egyetemben, a lista ötödik helyén végzett (173 ország). A lista végén Szíria (28 ország), Irak (27 ország) és Afganisztán (24 ország) kullog.