2024. április 26., péntek

Voksolunk az idén is?

A SZHP elnöksége holnap vitatja meg újra, szükség van-e a parlamenti választások kiírására

Aleksandar Vučić államfő, egyben a Szerb Haladó Párt elnöke még november 18-án határozottan kijelentette, hogy a soron következő belgrádi helyhatósági választásokkal egyidejűleg nem lesznek előrehozott parlamenti választások, most viszont úgy tűnik, ez nem volt végső döntés. Holnap ismét összeül a párt elnöksége, hogy újratárgyalják a témát.

Egyes sajtóértesülések szerint az SZHP vezetősége körében is megoszlanak a vélemények. Többen amellett lobbiznak, hogy a belgrádi helyhatósági választásokkal egyidejűleg tartsák meg az előrehozott parlamenti választásokat is. Legerőteljesebben Nebojša Stefanović, a párt alelnöke áll ki az elképzelés mellett, de Zorana Mihajlović szerint is ez tenne jót a pártnak. Stefanović szerint nem a tisztségekért folyna a harc, hanem a korábbi elképzelések megvalósításáért. Szerinte a polgárok értékelni fogják az eddig elért eredményeket.

Novemberben az előrehozott választásokat ellenzők jóval nagyobb többségben voltak, de azóta a párton belül egyre nő azoknak a száma, akik szerint mégis szükség lenne országos szintű megmérettetésre. Egyes párttagok azért támogatják a parlamenti választások kiírását, mert szerintük a parlamentben nagyon rossz a munkahangulat, és gyakoriak az incidensek. Másik érvük az, hogy ha márciusban sor kerülne a voksolásra, akkor legközelebb majd csak 2022-ben írnák ki újra. A közbeeső időszakban pedig zavartalanul folyhat a munka.

Aleksandar Vučić kitart novemberi döntése mellett, azóta is azt hangoztatja, hogy nincs szükség előrehozott választásokra. Utóbbi nyilatkozataiban ugyanakkor rámutat arra, hogy a téma megosztja a pártot, és lehet, hogy végül leszavazzák a véleményét. Ehhez azt is hozzáfűzte, kicsi a valószínűsége, hogy ez meg is történik.

Az előrehozott parlamenti választások lehetséges kiírására utal – a Večernje novosti elemzése szerint – Ivica Dačićnak, a Szerbiai Szocialista Párt elnökének a nyilatkozata is: a párt elnökségi ülését követően kiemelte, hogy az SZSZP álláspontja szerint nincs szükség előrehozott parlamenti választásokra, de nincs kizárva, hogy módosul ez az álláspont. Azóta azonban a koalíciós partner határozottan kijelentette:

– Azt gondolom, hogy az lesz a legjobb, ha mégis kiírják a parlamenti választásokat is. Ez már nemcsak Belgrádért folyó küzdelem, hanem harc az országos hatalomért is – mondta Dačić.

Dragoljub Petrović, a Danas napilap főszerkesztője szerint a téma melegen tartása része a választási kampánynak. Véleménye szerint lesznek 2018-ban is parlamenti választások. Kiemelte, az SZHP elnökségének ülését követően még tartják majd a feszültséget, hogy valamikor a hónap végén, legkésőbb február elsején kijelentsék, mégiscsak szükség van előrehozott választásokra. Ezt az időt pedig a hatalmi párt arra használja majd ki, hogy felmérje politikai erejét és népszerűségét a szavazók körében. A napilap azonban arra is rámutat, hogy a belgrádi helyhatósági és az előrehozott parlamenti választásokra valószínűleg nem ugyanazon a napon kerül majd sor.

Az előrejelzések szerint a belgrádi helyhatósági választást március 4-e és 18-a között tartják meg. Az időpontot Maja Gojković, a Köztársasági Képviselőház elnöke közli majd várhatóan január végén. Ekkor derül ki az is, hogy lesznek-e előrehozott parlamenti választások.