2024. április 26., péntek

Indul a koszovói lavina?

Amfilohije metropolita szerint árulással fejeződhetnek be Vučić politikai céljai – A kormány szerint az egyházi méltóság nacionalista ellenzéki politikát folytat, s ez csak a kezdet

A Koszovó és Metóhia megvédésére vonatkozó felhívás aláírására az általános bizalmatlanság és különféle számítások megjelenése miatt volt szükség, valamint azért, mert félő, hogy Aleksandar Vučić szerb államfő politikája Szerbia elárulásához és Koszovó feladásához vezet – jelentette ki az egyik Herceg-Novi tévécsatornának, a Novinak adott interjújában az egyébként is meglehetősen botrányos kijelentéseiről ismert Amfilohije Radović montenegrói-tengermelléki pravoszláv metropolita. A nyilatkozat valóságos lavinát indított el a szerbiai politikai színtéren, a koszovói kérdés rendezésében érintett és a szerb államvezetőségben dolgozó politikusok sorra utasították el a vádakat és bírálták éles hangnemben az egyházi vezető politikai megnyilatkozását. Nikola Selaković, az államfői kabinet főtitkára szerint Amfilohije boszorkánysággal foglalkozik akkor, amikor előre eldönti, hogy Koszovóról Szerbia le fog mondani. A közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában a politikus kifejtette, semmi mást nem is várt egy olyan személytől, aki Aleksandar Vučićot már kétszer „eltemette”, gyászszertartást szolgált „lelki üdvéért”. A Szerb Haladó Párt és az elnöki kabinet magas rangú tisztségviselője szerint az egyházi méltóság voltaképpen semmi konkrétum miatt nem ítélte el az államfőt, nem is bírálta eddigi lépéseit, hanem boszorkányságra hasonlító jóslatok alapján támadott rá. Olyasmiről beszél, ami egyáltalán nincs összhangban a pravoszlávság szellemével – állapította meg Selaković. Hozzátette, a Vučić előtti politikusok csökkentették a szerbek számát Montenegróban, Vučićnak pedig még az is sikerült, hogy növelje a szerbség számát Koszovóban. Az adatok magukért beszélnek.

Amfilohije metropolita átkaitól még egyetlen szerb sem lett erősebb Koszovóban, Aleksandar Vučić fáradozásainak köszönhetően azonban a koszovói függetlenség politikája jelentős mértékben gyengült az utóbbi időben – hangsúlyozta az államfőt védve Aleksandar Vulin védelmi miniszter. Maga is említést tett arról, hogy Amfilohije Vučićot, de Vulint is két alkalommal „élve eltemette”, gyászszertartásokat adva értük. Ez emberi és isteni törvénynek sem felel meg semmiképp – érvelt Vulin. Amfilohijénak nem jutott eszébe átkokat szórni akkor, amikor Koszovót tényleg elárulták és elhagyták a korábbi politikai felállások, de akkor sem, amikor Montenegróban a szerb nevek adása is tilosnak számított, s amikor éppen ott elismerték ennek a tartománynak a függetlenségét, s dicsérték a NATO beavatkozását – tette hozzá a védelmi tárca vezetője.

TÁMADNAK A NACIONALISTÁK

Amfilohije metropolitának nincs joga hazafiakra és árulókra felosztani a szerbséget olyan fontos kérdések kapcsán mint amilyen Koszovóé – jelentette ki Zorana Mihajlović kormányfőhelyettes. Ennek a kérdésnek a rendezésében teljes egységre van szükség, elsősorban annak érdekében, hogy megtaláljuk a szerbiai polgárok és Szerbia jövője szempontjából legkézenfekvőbb megoldást – fűzte hozzá. Mint mondta, Vučić számlájára valóban nem lehet felírni, hogy nem foglalkozna eleget a déli tartománnyal és az ott élő szerbséggel.

– Másokkal ellentétben, akik hazafias módon verték a mellüket politikai pontok szerzése érdekében, s folyamatosan gazdagodtak, míg a szerbség hagyta el Koszovót, Vučić konkrét lépésekkel segítette a koszovói szerbek megmaradását és biztonságát. A legjobb bizonyíték erre talán éppen az, hogy Szerbiában sehol nem születik a családokban annyi gyermek, mint Koszovóban a szerb családokban, s nem történt az utóbbi időszakban egyetlen etnikai indíttatású gyilkosság sem – fogalmazott Mihajlović.

VULGÁRIS ELLENZÉKI MEGNYILATKOZÁS

Megrendelt támadásnak minősítette Amfilohije Radović kijelentését Marko Đurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője, úgy ítélte meg, hogy saját magát minősíti minden olyan egyházi méltóság, aki efféle vádakkal hozakodik elő. Véleménye szerint az egyházi körökből érkező efféle nézetek végül semmi másként nem értékelhetők, mint vulgáris, alkalomhoz nem illő ellenzéki politikai tevékenységként. Amfilohije az egyházi vezetők köréből átlépett a szerb érdekek ellenségeinek körébe, azok közé, akik számára nem fontos az, hogy mi lesz Szerbiával és a szerbséggel – csakis ilyen személyeknek állhat az érdekében most bajt keverni, amikor Szerbia végre kiállt meghatározott céljai mellett, és az állam képes a régióban is szavatolni a szerbek biztonságát, megerősíteni a pozíciójukat.

AZ ÁLLAMFŐ VASÁRNAP REAGÁL

A nap folyamán az elnöki kabinetből jelentették, hogy Aleksandar Vučić köztársasági elnök január 14-e előtt, a közszolgálati televíziónak adandó interjúja előtt nem kívánja kommentálni az Amfilohije Radović által kimondott vádakat, 14-én azonban mindenre reagálni fog.

Dr. Aleksandar Raković történész szerint fontos hangsúlyozni, hogy a metropolita nem az egyház álláspontját közölte, hanem saját nézeteit, az egyház attól teljesen eltérő nézőpontját szerinte Irinej pátriárka karácsonyi üzenete is jól sejtette.