2024. április 26., péntek

A geotermális energia lehetőségei Szerbiában

Nagykikindán, Zomborban és Mitrovicán találtak eddig lelőhelyeket

A következő két évben nagy beruházások várhatók a geotermális energia terén Szerbiában. A természetes erőforrást főként a hő- és a villamosenergia-termelés területén tervezik igénybe venni. A belgrádi Földtani Kar szakemberei Magyarországgal és Franciaországgal karöltve, a szerb állam támogatásával két olyan projektumon tevékenykednek, amelyek a remények szerint vonzóak lesznek a befektetők számára. Az elemzések hatalmas geotermikus potenciált mutatnak, a források hőmérséklete akár a 150 fokot is elérheti.

A nemzetközi projektum tizenegy országot foglal magába a Duna régióból. Vajdaságban és Mačvában jelenleg a geotermális fűtőművek építésének helyszínei után kutatnak. A projektum eredményei hamarosan elérhetőek lesznek az önkormányzatok képviselői számára is, valamint minden olyan leendő befektető és felhasználó számára, aki a geotermális erőforrások előnyeit szeretné hasznosítani – nyilatkozta a belgrádi RTV-nek Ana Vraneš, a belgrádi Bányászati és Földtani Kar megújuló energiaforrásokkal foglalkozó részlegének vezetője.

A projektum célja, hogy az említett területeken feltárja azt az öt helyszínt, amely a leginkább alkalmas a geotermális energia előállítására. Eddig három ilyen területet azonosítottak, köztük Nagykikindán, Zomborban és Mitrovicán – mondta Ana Vraneš.

A nyugati országok tapasztalatai azt mutatják, hogy a befektetők előszeretettel ruháznak be a megújuló energiaforrásokba.

A hőenergiát illetően a beruházás jelenlegi ára wattonként egy euró. Érdekes módon a villamos energia tízszer drágább befektetésnek számít, egy watt ugyanis tíz euróba kerül – mondta Dejan Milenić, a belgrádi Bányászati és Földtani Kar tanára.

A vízerőművek építése mindenképpen hatalmas energiamegtakarítást eredményez. Ha Szerbia a geotermális lehetőségeit 20-tól 90 fokos hőmérsékleten használná fel, ily módon a lakosság és az ipar fűtésére szánt hő harmadát tudná biztosítani.

Szerbiában némely létesítmények használják már ezeket az energiaforrásokat. Az IKEA vállalat üzlethelyiségeit látja el fűtéssel, a Divčibarán a sportközpontban, a Zlatiboron pedig a főtéren a padlófűtés működik geotermális energia révén.

– A szerb kormány számára arról dolgoztunk ki egy tanulmányt, hogyan alkalmazható a geotermális energia a tizenegyes közúti folyosó területén. A hótakaró kialakulásának megakadályozása ugyanis nagy kihívás lesz, ezért a padlófűtés beépítését tűzték ki célul egyes részeken – mondta Milenić.

A polgárok szintén használják Szerbiában e természetes eredetű energiaforrást. Évente mintegy 1000 hőszivattyút telepítenek otthonaikba fűtés céljából.