2024. április 26., péntek

Esély a változásra

Az újvidéki polgároknak egyénileg is hozzá kell járulniuk a kulturális sokszínűség megőrzéséhez

Újvidék 2016 októberében nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet 2021-re. Ezzel a lehetőségek tárháza nyílt meg a székváros előtt, mindez azonban nagy elvárásokkal és kihívásokkal is jár.

Első alkalommal szervezik meg az Újévvárás 7526 elnevezésű programot (Dávid Csilla felvétele)

Első alkalommal szervezik meg az Újévvárás 7526 elnevezésű programot (Dávid Csilla felvétele)

Az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa – 2021 Alap egy évvel ezelőtt kezdte meg tevékenységét, több mint 20 munkatársat számlál, akik egytől egyig hozzájárulnak az Újvidékről alkotott kép kialakításához. Dr. Mirjana Kovačević, az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa – 2021 Alap sajtófelelősének elmondása szerint egyáltalán nem kis feladattal állnak szemben. Kiemelte, hogy a csapat munkáját az egyének közötti különbségek színesítik, és az újvidéki polgárokra jellemző értékeket képviselik.

Céljuk, hogy a polgárokat minél szélesebb körben bekapcsolják a kultúra decentralizációjába, a helyi művelődési élet fejlesztésére irányuló törekvésekbe, valamint a kultúra nemzetek közötti áthatásának fejlesztésébe. A székvárosban ugyanis a polgárok nem csupán egymás mellett élnek, hanem egy multikulturális közösséget alkotnak.

– A 2021-es évet megelőző időszakban egy átalakulási folyamat részesei lehetünk. Ez elsősorban a változásra irányul. Ebben az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa – 2021 Alap kiemelkedő szerepet tölt be. A városnak jobb irányba kell fejlődnie, és mindez egyfajta gazdasági, politikai és szociológia átalakulást jelent, amelyet mindannyian előmozdíthatunk. A polgároknak egyénileg is hozzá kell járulniuk a kulturális sokszínűség megőrzéséhez. Éppen ennek a sokszínűségnek köszönhetjük, hogy Újvidék elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet. Nagy feladat előtt állunk, hiszen az újvidéki, a szerbiai polgárokhoz, és az európaiakhoz is szólni szeretnénk. Célunk, hogy a párbeszéd kultúráján keresztül felhelyezzük Újvidéket és Szerbiát a művelődési élet európai térképére. Az Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektumba minden polgárt szeretnénk bekapcsolni. További feladatunk, hogy minden polgár számára egyértelmű legyen, hogy számunkra mit jelent maga a projektum. Újvidék számára külön jelentőséggel bír, hiszen a székváros lehetőséget kap arra, hogy a művelődés terén fejlődjön. Mindenkinek, aki szerepet vállal ebben a kreatív folyamatban, lehetősége nyílik arra, hogy egyfajta változáson essen át – hangsúlyozta dr. Mirjana Kovačević.

Dr. Mirjana Kovačević, az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa – 2021 Alap sajtófelelősé (Dávid Csilla felvétele)

Dr. Mirjana Kovačević, az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa – 2021 Alap sajtófelelősé (Dávid Csilla felvétele)

A leginkább látható eredmények között szerepelnek a különféle városfejlesztési beruházások. Az elmúlt évben megteremtették a feltételeket arra, hogy a tervezett pályázatokat az elkövetkező időszakban megvalósítsák. Ennek fényében Újvidék polgármesterének felhívására közvitát indítottak az ún. Kínai negyedbe (az egykori Petar Drapšin gyárnegyedbe) tervezett Youth creative polis projektummal kapcsolatban. Ennek köszönhetően sikerült kulturált dialógust kialakítani a város építésére és fejlesztésére vonatkozóan.

– Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy sikerült közös nevezőre jutni a kulturális és a gazdasági szakértőkkel, valamint a civil szférával a Youth creative polis jövőjével kapcsolatban. Az előttünk álló időszakban a városi területrendezési tervvel összhangban várhatóan megkezdődhetnek a munkálatok – tette hozzá dr. Mirjana Kovačević.

A másik jelentős projektum az újvidéki kulturális megállók, illetve az urbánus zsebekként emlegetett pontok kialakítására vonatkozik. Ezeket az Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektum keretében bonyolítják le. Az Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektum tervei szerint Újvidéken 2021-ig 46 helyen alakítanak ki urbánus zsebeket, azaz modern, a lakók ízlése és igényei szerint tervezett köztereket, gyülekezőpontokat. Dr. Mirjana Kovačević elmondta, hogy ezekre a pályázatokra polgári szervezetek, lakóközösségek jelentkezhetnek, akik saját ötleteikkel járulhatnak hozzá közvetlen környezetük fellendítéséhez. Ez további jelentőséggel bír, hiszen a már említett dialógus kultúrájának köszönhetően az újvidéki polgároknak először nyílik lehetőségük arra, hogy bekapcsolódjanak a folyamatba, részt vegyenek benne.

Az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa – 2021 Alap az említett városfejlesztési projektumok mellett számos továbbképzéssel kapcsolatos, oktató jellegű, művészeti, művelődési jelentőségű pályázatot indított. A városfejlesztési beruházások mellett a munkaerőforrás fejlesztésére is hangsúlyt fektetnek. A művelődési élet irányítására vonatkozó pályázat keretében nyolc fiatal kap lehetőséget arra, hogy különböző továbbképzésen vegyen részt Újvidéken, Rijekán és Temesváron, és megszerzett tudásukkal elősegítsék Újvidék művelődési életének fejlődését. Ezenkívül számos művész csereprogramban vett részt, és a székvárosba is több művész látogatott el. Emellett megszervezték a Közönség a fókuszban elnevezésű programot, amelyen újvidéki székhelyű művelődési intézmények képviselői műhelymunkák keretében dolgoztak együtt.

A 2021-es évet megelőző időszak egyfajta gazdasági, politikai és szociológiai átalakulást jelent Újvidék számára (Dávid Csilla felvétele)

A 2021-es évet megelőző időszak egyfajta gazdasági, politikai és szociológiai átalakulást jelent Újvidék számára (Dávid Csilla felvétele)

– Az intézményeknek külön hangsúlyt kell fektetniük arra, hogy az adott célközönséghez szóljanak. A művelődési intézményeknek a látogatók igényeit kell szem előtt tartaniuk, és ezeknek megfelelően kell alakítaniuk kínálatukat. A műhelymunkákat követően az az általános vélemény született, hogy minden intézménynek erre vonatkozóan egyéni stratégiát kell megfogalmaznia. A műhelymunkák keretében ezúttal a művelődési intézmények munkatársaival dolgoztunk együtt, de a tervek szerint a jövőben a művelődés minden szereplőjét, az egyéneket is szeretnénk megszólítani – értékelte dr. Mirjana Kovačević.

A 2021-es év bevezetőjeként, amikor Újvidék viseli majd a már említett címet, az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa – 2021 Alap az idén első alkalommal szervezi meg az Újévvárás 7526 elnevezésű szilveszteri programot. A Gergely és a Julianus naptár szerinti időszámításnak köszönhetően igen gazdag újévi programsorozatot kínálnak az érdeklődőknek, és szimbolikusan kötik össze a két szilveszterezés hagyományát. 2018-at az európai kulturális örökség évének nyilvánították, éppen ezért Újvidéken gazdag programokkal a két naptár szerinti időszámítás szerint ünneplik az új év eljövetelét.

A sajtófelelős elmondása szerint míg december 31-ét különböző szabadtéri programok jellemezték a város központjában, addig január 13-án a Julianus-naptár szerinti új évet városszerte több mint 21 helyszínen, zárt helyiségekben ünneplik majd. Ezek között találhatóak művelődési, adminisztrációs, oktatási jelentőségű, továbbá vendéglátóipari helyszínek is. Mindez egészen új hozzáállást jelent a város számára. Az előadók nem várt helyszíneken mutatkoznak be, például a Laibach együttes a Szerb Nemzeti Színház nagytermében lép a közönség elé. A régió ismert előadói közül Matija Dedić és Zoran Predin előadását a Zsinagógában élvezhetik az érdeklődők, Kaliope pedig az újvidéki Ifjúsági Színházban mutatkozik be. A Youth creative polis elképzelés keretében az ipari negyed négy helyszínén élvezheti a közönség a különféle zenei műfajok előadóinak fellépését. A polgárok tehát különféle műfajt képviselő előadók közül válogathatnak. Az Újvidék Európa Kulturális Főváros 2021 – Alap az említett programmal is szeretné népszerűsíteni az Újvidékről kialakított képet. Ezt a többnemzetiségű közösséget ezentúl a művelődési és szociális multikulturalizmus is meghatározza. Az Újévvárás 7526 elnevezésű program összekötő kapocsnak számít a különféle értékrendszerek között. Ez pedig elősegíti a város és a polgárok fejlődését, amely kiemelkedő európai értékeket szimbolizál.