2024. április 26., péntek

Jednodnevno podstanarstvo

U Novom Sadu sve je popularnije izdavanje stanova na kratko.

Za srećnike koji poseduju stanove logičan korak je izdavanje. Međutim, sad je vlasnicima isplativije izdavati stan na kraći period, jer je mogućnost zarade veća. Sve je popularnije iznajmiti stan na dan-dva ili nedelju dana, ne samo za vreme Exita, već i u drugim prilikama. Turisti, omladina koja želi da se zabavi, često biraju ovu opciju.

Kratkoročna stanarina iznosi od 20-100 evra, dok iznajmljivanje luksuznih stanova dostiže i 200 evra. Bitno je na kojoj lokaciji se nalazi stan, koje je veličine, kako je namešten, pristup internetu i mesto za parking.

Ovakva mogućnost za iznajmljivanje je prisutna u mnogim delovima Novog Sada, ali je centar najaktuelniji. Agencije nude ove stanove i na kratkoročnu i na dugoročnu upotrebu. Prva varijanta je isplativija i praktičnija, jer nema potrebe da se bakću sa stanarima koji nisu platili struju ili kiriju. Međutim, sve ima i drugu stranu medalje. Stanovi koji se izdaju na kratkoročnu upotrebu, moraju se kontinuirano održavati, ulagati u njih, i uvek postoji mogućnost da iznajmljivači upropaste stan za jednu noć ili par dana. Bez ugovora, vlasnik samo može da se nada da će sve biti u redu. Međutim, vlasnik rešava problem tako što povećava cenu stanarine. Kratkoročno iznajmljivanje stanova donosi i tri puta više novca u odnosu na mesečno iznajmljivanje. Od ove vrste izdavanja stanova i vlasnik i stanar imaju koristi. U ovom slučaju, gost plaća mnogo manje nego da je odseo u hotelu, jer iznos od 20 evra može podeliti i više osoba. Dok je druga prednost diskrecija, nema recepcije, nema potrebe za raznim podacima, a lokaciju bira stanar.

Ova ideja nije sasvim nova, Airbnb vrši ovakve vrste rezervacije širom sveta.