2024. április 26., péntek

Elektromos buszok két éven belül

A Városi Közlekedési Közvállalatban arra figyelmeztetnek, hogy a gépparkjuk egy része felett eljárt az idő, autóbuszaik rozsdásak, nem biztonságos a használatuk, ezért újak beszerzésére, illetve egyes járművek felújítására van szükség.

A Városi Közlekedési Közvállalat gépparkja alapos felújításra szorul, az autóbuszok nagy részének tönkrement az alváza, nem felel meg a közlekedésbiztonsági előírásoknak (Fotó: Dávid Csilla)

A Városi Közlekedési Közvállalat gépparkja alapos felújításra szorul, az autóbuszok nagy részének tönkrement az alváza, nem felel meg a közlekedésbiztonsági előírásoknak (Fotó: Dávid Csilla)

Az idei terv szerint 15 új, kéttengelyes autóbuszt és 5 új, csuklós autóbuszt vásárol a közvállalat, 22 járművet pedig felújítanak. A városi költségvetésből 100 millió dinárt irányoztak elő 10 új autóbusz vásárlására, a közvállalat pedig további 80 millió dinárt szán a beszerzési költségekre. Ezenkívül a közvállalat további 100 milliót költ régebbi autóbuszok felújítására.
A Városi Közlekedési Közvállalatnak jelenleg 265 autóbusza van, ezekből 189 kéttengelyes autóbusz, 71 pedig csuklós autóbusz. A városi menetrend zökkenőmentes lebonyolításához 218 autóbuszra van szükség (157 kisebb, és 61 csuklós buszra). A gépparkból az idén 24 autóbuszt vonnak ki, ebből 14 kéttengelyes, és 10 csuklós autóbuszt. A közvállalatban tudják, hogy a tavaly vásárolt 7 autóbusz (még nem érkeztek meg) nem pótolhatja azokat, amelyeket (elhasználtságuk miatt) kivonnak a forgalomból. Rendkívül fontos, hogy a gépparkban csak biztonságos autóbuszok üzemeljenek, a járművek „átlagéletkora” jelenleg 12 év – írja a 021. rs hírportál.
A közvállalatban elmondták azt is, hogy az elmúlt két évben összesen 35 új autóbuszt vásároltak, 10 csuklós autóbuszt, és 25 kéttengelyes autóbuszt, a gépparknak jelenleg több mint 200, tizenöt évnél régebbi autóbusza is van.
– A legrégebbiek 1991-es évjáratúak, ezekből összesen 24 van a gépparkban. Az új autóbuszok vásárlása mellett a közvállalatban hagyomány, hogy felújítják a régebbi buszok karosszériáját, így nyerünk még pár évet, mielőtt kivonnánk őket a forgalomból. Az elmúlt időszakban összesen 81 régebbi autóbusznak újítottuk fel a kocsiszekrényét, ezek mind több mint 15 évesek voltak. Az utolsó felújításokat 2014-ben végeztük el, ekkor 10 Volvo gyártmányú busz alváza kapott új utasteret. Az elkövetkező időszakban elkerülhetetlen a kritikus csoportba tartozó járművek felújítása, ezek 2005-ös, illetve 2007-es évjáratúak, és összesen 100 van belőlük. Negyven autóbuszon a tönkrement alvázuk miatt már elvégeztük a javításokat, ennek köszönhetően további 2-3 évig használhatjuk őket. Sürgős javításra szorul 20 Ikarbus márkájú autóbusz is, mivel teljesen tönkrement az alvázuk.
Érdekességnek számít, hogy a közvállalat 2020-ban és 2021-ben elektromos autóbuszok bevezetését tervezi a városi közlekedésbe, 10 ilyen autóbusz beszerzésére 560 millió dinárra lesz szüksége a közvállalatnak. Ha megvalósulna a közvállalat felújítási terve, akkor a városi géppark állapota jelentősen javulna, mert 2021-re több mint 100 öt évnél újabb autóbusszal rendelkezne.