2024. április 26., péntek

Pacsér immár télen is várja a fürdőzőket

Már a nyitás napján sok látogatót vonzott a fedett termálmedence

Nagy várakozás előzte meg a 2014 óta működő pacséri fürdő fedett termálmedencéjének pénteki kapunyitását. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint az, hogy a 11 órai starttól 13 óráig 100 belépőjegyet adtak el a pénztárnál, a kikövezett parkolókban pedig akkorra szinte nem lehetett szabad helyet találni.

A 300 m2-es összterületű fedett komplexum 200 m2-es vízfelületű ülőfürdővel várja a gyógyulni vagy csak kikapcsolódni vágyó vendégeit mindennap 19 óráig. A fedett rész körülbelül 350 látogató befogadására alkalmas területen lacikonyhával, zuhanyozókkal és öltözőkkel nyílt meg.
Szombathy Zoltántól, a fürdőkomplexumot üzemeltető pacséri helyi közösség tanácselnök-helyettesétől megtudtuk, hogy minden várakozásukat felülmúlta a nyitás alkalmával tapasztalt érdeklődés.
– Valamennyi munkatársam nevében elmondhatom, hogy örömmel tapasztaltuk az emberek hetek óta tartó fokozott érdeklődését, és hogy már az első napon ekkora népszerűségnek örvendett a gyógyfürdőnk. A helyiek mellett szinte Vajdaság egész területéről érkeztek vendégek – nyilatkozta Szombathy, akitől egy korábbi alkalommal megtudtuk azt is, hogy a fedett rész munkálatai községi pénzekből és helyi járulékból befolyt erőforrásokból készültek el. Az ilyen beruházásokhoz mérten szerénynek mondható, durván 200 ezer eurós anyagi keret állt rendelkezésükre a falubelieknek, és a leggazdaságosabb megoldásokat keresve valósították meg a nyaranta üzemelő, csaknem 2000 négyzetméteres, nyitott tófürdőt és a fedett, télen is látogatható ülőfürdőt, ahol idővel helyet kap majd két szauna, és nedves sószobákat alakítanak ki.
A pacséri, jellegzetes illatú és összetételű, magas sótartalmú termálvizet gyógyvíz kategóriába sorolta a balenológiai elemzés, hiszen számos gyógyhatású elem mellett sok ásványi anyagot is tartalmaz. A jellegzetes illatú, eredetileg barnás, nyáron bizonyos idő után egyedi lila színre váltó víz sótartalma igen magas, oldott oxigént is tartalmaz, ízületi, csont- és bőrbetegségekben, valamint gyulladásos és légúti betegségekben szenvedőknek ajánlják, de jó hatással van az érrendszeri megbetegedésekre és izomhúzódásokra is. A pacsériak az utóbbi időben nagyon sok energiát fordítottak a fürdőkomplexum kiépítésére – a tófürdő után a fedett rész ugyanis egész éven át biztosítja majd a kikapcsolódást, felüdülést –, és reményeik szerint a vendégek nemcsak a fürdő dolgozóinak, hanem a falu kistermelőinek és a falusi turizmusban vállalkozóknak is megélhetést biztosítanak. A magánvállalkozók jóvoltából immár több szálláshely is várja a távolabbról érkező fürdőzőket Pacséron.