2024. április 26., péntek

Az Európai Bíróság előtt a menekültkvóták miatti jogsértési eljárás

Völner Pál: Az egész arról szól, hogy Brüsszel életben tartsa a kvótaügyet

Beérkezett az Európai Bizottság keresete, és ezzel hivatalosan is az Európai Bíróság elé került az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen megindított kötelezettségszegési eljárás – közölte csütörtökön a luxembourgi székhelyű bírói testület.

Az Európai Bizottság december elején jelentette be, hogy – mivel nem történt előrelépés – harmadik szakaszba lépteti a júniusban megindított jogsértési eljárást a 120 ezer menedékkérő elosztását célzó mechanizmus ügyében, amelyet az uniós tagállamok belügyminiszterei minősített többségi szavazással, többek között Magyarország ellenkezése dacára fogadtak el 2015 szeptemberében.

A bizottság leszögezte: annak ellenére, hogy az Európai Bíróság szeptemberi ítélete megerősítette a kvótarendszerről szóló tanácsi döntés érvényességét, Magyarország, Lengyelország és Csehország továbbra sem teljesíti jogi kötelességeit. A brüsszeli testület közölte, nem találták kielégítőnek az országok válaszát, mivel nem jelezték, hogy hozzá fognak járulni az áthelyezési határozat végrehajtásához, és ezért döntöttek végül a bírósági szakasz megkezdése mellett.

Lehóczki Balázs, az Európai Bíróság szóvivője a CTK hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy az érintett országoknak most joguk van az Európai Bizottság lépésére reagálni. Szerinte a bíróság első ülésére a témában „novemberben vagy decemberben, de nem előbb” kerülhet sor. A kereset megvitatásába a szabályok szerint mindazok az uniós országok is bekapcsolódhatnak, amelyek ezt kérni fogják. A szóvivő szerint a bírósági eljárás akár 18 hónapig is eltarthat, és csak a bírókon múlik, lerövidítik-e. „Ez azonban nem automatikus” – tette hozzá Lehóczki.

Amennyiben egy tagország az Európai Bíróság első ítélete ellenére sem cselekszik, a bizottság újabb jogsértési eljárást indíthat, és ekkor már egyetlen írásbeli figyelmeztetés után a bírósághoz fordulhat, és bírság kiszabását javasolhatja az érintett állammal szemben.

BUDAPEST: KETTŐS MÉRCE

Az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz, amikor csak három tagállamnál kifogásolja az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítását, miközben azt több ország sem hajtotta végre érdemben – hangoztatta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Völner Pál úgy fogalmazott, az egész eljárás arról szól, hogy Brüsszel életben tartsa a kvótaügyet, és akár felső korlát nélküli betelepítést kényszerítsen rá a tagállamokra. Az államtitkár szerint egyértelműen erre utal, hogy miközben három tagállam ellen indul per, addig például Ausztria kevesebb mint egy százalékban, Szlovákia 1,8, Bulgária 4,6, Spanyolország 14, Franciaország pedig 24,5 százalékban teljesítette a befogadási elvárásokat.

A perbe fogott államokat már nem lehet befogadásra kötelezni, ugyanakkor pénzbírsággal fenyegetik őket – mondta, megjegyezve: ez felveti a kérdést, hogy aki egy százalékot teljesített, annak miért nem kell a maradék 99 százalék után fizetnie.

Völner Pál szólt arról is, hogy megjelentek a felső korlát nélküli betelepítéshez kapcsolódó olyan javaslatok, amelyek nagyobb szerepet szánnak a különböző nem állami szervezeteknek (NGO) a migránsok befogadásának, áthelyezésének segítésében. „Ez megint Soros György szervezeteinek megerősödését mutatja” – mondta, hangot adva azon álláspontjának, hogy az Unió vezetői továbbra is a tagállamokra kényszerítenék a migrációs hullámot.

Az államtitkár aláhúzta, a kormány azonban ellenáll ennek a szándéknak. A tavaszi választásoknak pedig azért is nagy a tétje, mert olyan kabinetre van szükség, amelyik ebben a kérdésben következetes, nem maszatol, nem állítja azt, hogy nincs Soros-terv és kvóták, amikor a valóság és különböző szervezetek, személyek nyilatkozatai ennek ellenkezőjéről szólnak – fejtette ki.

BABIŠ MEGVITATNÁ JUNCKERREL

A cseh kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a kvótapernek ne legyen semmilyen hatása Csehországra –  jelentette ki Andrej Babiš cseh miniszterelnök a kormány csütörtöki ülése utáni sajtóértekezleten Prágában.

„Meg akarom vitatni a kérdést az Európai Bizottság elnökével. Nem tartom ugyanis normálisnak, hogy az Európai Bizottság ellenünk eljárást indított, de ez nem érinti azokat az országokat, amelyek befogadtak 12 úgynevezett migránst” – mondta Babiš újságíróknak.

A cseh miniszterelnök közölte: január 29-én Brüsszelben találkozik Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, hogy megvitassa vele a problémát.

Andrej Babiš leszögezte: Csehország elutasítja a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztását. Rámutatott, hogy hasonló álláspontot fogalmazott meg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is. „Szintén az a véleménye, hogy a kvóták nem hatékonyak” – jelentette ki Babiš. Hozzátette: tárgyalásokat folytat majd annak érdekében, hogy a V4-ek kvótákat elutasító álláspontjához más országok is csatlakozzanak.