2024. április 26., péntek

„Szerbia katonasága tekintélynek örvend”

Aleksandar Vulin szerint senkinek sincsen oka megtámadni az országot

A nemzetközi közösség azért tartja tiszteletben Szerbia katonai semlegességét, mert katonasága tekintélyes és erőteljes, értékelte Aleksandar Vulin, védelmi miniszter. Mint hozzátette, sem a NATO, sem Oroszország, vagy más katonai szövetségek, illetve országok nem kérdőjelezik meg Szerbia semlegességét. Ez egy esetleges fegyveres konfliktus kitörésének az esetében sem változna meg, hiszen a Szerbiai Katonaság van annyira erős és befolyásos, hogy tiszteljék és ne próbálják meg az ország semlegességét ellene fordítani, taglalta Vulin.

– Ha erőtlenek lennénk, vagy nem lennénk képesek kiállni döntéseink mögött, akkor nem tartanák tiszteletben semlegességünket, illetve mindenki megpróbálná elvenni tőlünk azt, amire éppen szüksége van. Így akármilyen, akár még világméretű fegyveres konfliktus esetében is, megtarthatnánk katonai semlegességünket. Szerbiának senkitől nem kell félnie, hiszen magatartásával és politikájával senkit nem hívott ki maga ellen. Ezért nehéz lenne elképzelni, hogy bárki is megtámadná országunkat. Új idők új szele fúj, a NATO magatartása is megváltozott, ezért valóban nem hiszem, hogy bárkinek is eszébe jutna megtámadni Szerbiát – fogalmazott Vulin.

A védelmi miniszter szavai szerint Szerbia és a világ országai a korábbiakhoz képest új kihívásokkal kényszerülnek megküzdeni. Ezek a cyber-terrorizmus, a hagyományos terrorizmus és a migrációk, valamint az ezek kapcsán jelentkező folyamatok. Leáldozott a lövészárkok, vagy az ágyútüzek korszaka, szögezte le Vulin.