2024. április 26., péntek

Magasabb a minimálbér

A legalacsonyabb kifizethető havi összeg 24 822 dinár

Január 1-jétől 130-ról 143 dinárra emelkedett a minimális órabér értéke Szerbiában. Ez azt jelenti, hogy a minimálbér havonta nem csúszhat 24 822 dinár alá.

A hivatalos adatok szerint az országban mintegy 350 000 munkás dolgozik minimálbérért, amelynek összege tavaly 22 620 dinár volt, az idén pedig 2202 dinárral több. Újdonság az is, hogy a munkavállalók fizetésének nem adózott része a tavalyi 11 790 dinár helyett az idén 15 000 dinárt tesz ki, vagyis 3000 dinárral többet.

A kormány szerint a jövedelemadóról szóló törvény módosításának hatása leginkább a fizetések nem adóköteles részének növelésében érezteti hatását. Ez az adókedvezmény mintegy 11,6 milliárd dinárral tehermentesíti a hazai gazdaságot.

A munkanélküliség csökkenéséért folytatott küzdelem folytatásaként a 2019-es év végéig hatályban marad az újonnan alkalmazottak állami támogatása, vagyis a vállalkozók jogosultak a befizetett adók és járulékok 65 és 75 százalék közötti visszatérítésére.

A kormány azt állítja, hogy a szerb parlament által 2017 decemberében elfogadott adótörvénycsomag jelentős mértékben ösztönzi a kezdő vállalkozókat, ami egyúttal a szürkegazdaság elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze.

A decemberben elfogadott törvények legfontosabb újdonsága a kezdő vállalkozók ösztönzése, akik a vállalat alapításának évében mentesülnek a kötelező társadalombiztosítás és a járulékok fizetése alól, akárcsak kilenc újonnan alkalmazott , akik friss diplomások vagy pedig a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálatnál nyilvántartott személyek lehetnek. Az intézkedés alkalmazása 2018 októberében veszi kezdetét, és azon vállalkozókra vonatkozik, akik a személyi jövedelemadó rendszerébe tartoznak.