2024. április 26., péntek

Igényelhető a traktorvásárlási IPARD-támogatás

Nyolc év elteltével Szerbia megkezdte az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési előcsatlakozási eszközeinek felhasználását

A mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy ma teszi közzé a traktorvásárlás európai uniós támogatását célzó nyilvános felhívást. A vissza nem térítendő IPARD-eszközökre (Instrument for Pre-Accession in Rural Development), azaz az Európai Unió mezőgazdaság- és vidékfejlesztési előcsatlakozási programjában Szerbia számára jóváhagyott pénzre február 26-áig lehet pályázni. Ugyanez a határidő vonatkozik azokra, akik a tavaly december 25-én közzétett pályázati kiírásra szeretnének jelentkezni, hogy uniós támogatással vásárolhassanak új mezőgazdasági gépet, felszerelést.

Nyolc év elteltével tehát (Szerbia kormánya 2009. december 22-én kérte az ország felvételét az Európai Unióba) végre megkezdődött a mezőgazdaságnak szánt előcsatlakozási eszközök felhasználása. Az Európai Bizottság revizorai tavaly novemberben állapították meg, hogy Szerbia minden technikai feltételnek eleget tett a számára jóváhagyott IPARD-eszközök lehívásához. 2020-ig az országnak 175 millió euró vissza nem térítendő agrártámogatás áll a rendelkezésére. Ezúttal a kis- és közepes gazdaságok fejlesztése a cél. A támogatás a befektetésnek a 60–80 százaléka lehet, attól függően, hogy az igénylő milyen idős, síksági vagy hegyvidéki gazdaságról van-e szó stb.

A tej- és hústermeléssel foglalkozók 5000–1 000 000 eurót, a zöldség- és gyümölcstermesztéssel, valamint gabonafélék és ipari növények termesztésével foglalkozó gazdák 5000–700 000 euró támogatást kaphatnak.

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter korábban elmondta, hogy a szerbiai gazdák 2020-ig valójában összesen 225 millió euróra pályázhatnak, a 175 millió euró uniós összeg mellé a szerbiai kormány ugyanis még 50 millió eurót biztosít. Mint közölte, a terv szerint 2018-ban 40–45 millió eurót hívnak le az IPARD-eszközökből.

A nyilvános felhívás szövegét, a támogatásokra vonatkozó, nemrég módosított szabályzatot és minden más szükséges információt megtalálhatnak az interneten, a következő címeken: http://www.minpolj.gov.rs, http://uap.gov.rs/javni-pozivi-ipard

Munkanapokon reggel fél nyolc és délután fél négy között telefonon is lehet érdeklődni ezeken a számokon: 011/2607960, 011/3020100.