2024. április 26., péntek

Rükverc – Készül a Mara új előadása

A topolyai Mara Amatőr Színház 2017-ben ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját, és ezúttal is sikeres esztendőt tudhat maga mögött.

A társulat februárban mutatta be a Szántó Armand és Szécsén Mihály szerzőpáros nevével fémjelzett Paprikáscsirke című vígjátékot a Mara korábban színészként aktív tagja, Bogárdi Vörös Emese és Bogárdi Zsolt rendezésében. A darabot sikerrel mutatták be Vajdaság számos településén, sőt a magyarországi közönségnek is lehetősége volt megtekinteni.

A Mara csapata

A Mara csapata

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Mara anyagi gondokkal küszködik, ám a sikeres pályázatoknak köszönhetően nagyrészt sikerült rendezni a pénzügyeket, így minden körülmény adottá vált egy új darabhoz. A társulat következő bemutatójának időpontja még nincs meghatározva, de annyit tudni lehet, hogy a következő előadásában egy kortárs szerző, Kerékgyártó István Rükverc című darabját viszi színre. Az előadás rendezője Greguss Zalán, a szabadkai Gyermekszínház színésze, aki mögött komoly  rendezői tapasztalat áll, hisz a szabadkai Fabula Rasa Színjátszó Grund alapítótagja és egyik vezetője. Őt kérdeztük a darabról és a Maráról.

– A marásokról körülbelül 15 éve hallottam először. Az első előadásukat Zentán az egyik MADT-tábor záróeseményén láttam, Szloboda Tibor rendezésében a Fösvény című darabot vitték színre. Másra számítottam, de nagyon kellemesen meglepődtem, mert egy ügyes, tehetséges és bevállalós társulatot láttam a színpadon. Igaz, hogy ilyeneket is mondtak róluk, de úgy voltam vele, hogy akkor hiszem, ha látom. Láttam. Attól fogva próbálom követni a társulat pályafutását. Azóta túl vannak több bemutatón, de két előadásuk nagyon megmaradt bennem. Az egyik a Tasnádi István szerezte Finitó, avagy a magyar zombi, a másik pedig a Kucsov Borisz Bánsági szamuráj című darabja, mindkettő Körmöci Petronella rendezésében. Mi most Kerékgyártó István Rükverc című drámáját készítjük. A szöveg lehetőséget ad több karakter megformálására, hiszen körülbelül 70 kisebb-nagyobb szerep él a szövegben. Ez kihívás nekem is mint rendezőnek, de a csapatnak is. Már az olvasópróbákon tapasztaltam, hogy a tagok nem úgy néztek rám, hogy Jézus Mária, mit hozott ez a fickó, hanem mennek a történettel, ami nem egy könnyed vígjáték, hanem egy kőkemény dráma, rengeteg tragikus momentummal. Persze az előadásban a humor is jelen van. Általában kicsit kesernyés, de ettől jó a szöveg. Én személy szerint örülök annak, hogy végre dolgozhatom a Mara társulattal – fogalmazott Greguss Zalán.

A Rükverc című darabban a Mara kilenc tagja vesz részt, akiket jól ismerhet a topolyai, és talán túlzás nélkül állíthatjuk, a vajdasági közönség is