2024. április 26., péntek

Csökkent a munkanélküliek száma

Hetvenötezerrel kevesebben szerepelnek a nyilvántartásban

A bejegyzett munkanélküliek száma Szerbiában jelenleg 617 ezer, és ez arra mutat rá, hogy javult a munkanélküliek elhelyezkedési esélye az előző évkehez viszonyítva – számolt be tegnap Zoran Martinović, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat igazgatója.

Martinović a Szerbiai RTV-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a jelenlegi munkanélküliségi ráta 12,9 százalékos, míg 2016-ban 15,3 százalékos, 2015-ben pedig 17,7 százalékos volt.

Hozzátette, hogy február óta folyamatosan csökken a munkanélküliek száma, jelenleg 75 ezer fővel kevesebb munkanélküli szerepel a nyilvántartásban, mint az előző év azonos időszakában. Martinović elmondta, hogy a középiskolát végzettek vannak többségben ebben a nyilvántartásban, ezért ők jutnak a leginkább munkához. A munkaadók legfőbb követelménye ugyanis a gyakorlati tudás és készség, nem pedig az olkevél.

A textilipari munkások, ápolók, biztonsági őrök, valamint az olyan mesteremberek mint a hentesek és pékek a legkeresettebbek jelenleg Szerbiában. Hozzátette, hogy az információs és kommunikációs technológia terén tevékenykedők, ezenkívül a matematika- és fizikatanárok, valamint a német nyelvet oktatók, a gyógyszerészek, az ügyvédek és a közgazdászok jutnak a legkönnyebben munkához.