2024. április 26., péntek
43. ÉV SPORTOLÓJA DÍJ, ÚJVIDÉK

Tíz elismerést osztottak ki

Újra Ivana Španović a legjobb női sportoló

Mint minden évben, a SPENS sportközpont dísztermében most is kiosztották az idei év legjobb újvidéki sportolóinak járó díjakat. A 43. alkalommal megrendezett ünnepség fő szervezője Újvidék város sportszövetsége volt. A közönséget Vladimir Šiška, a szervezet elnöke, valamint a városi sportigazgatóság képviseletében Ognjen Cvjetićanin köszöntötte.

Az újvidéki díjazottak (Dávid Csilla felvétele)

Az újvidéki díjazottak (Dávid Csilla felvétele)

Elsőként a Liman 3×3-as kosárlabdaklub ászát, Stefan Stojačićot szólították, ő a szövetség különdíját vehette át. Stojačić Szerbia legjobb 3×3-as kosárlabdázója, és 2017-ben megválasztották a világ legjobbjának is. A parasportolók között a választás az asztaliteniszező Mitar Palikućára esett. Palikuća a Spin tagjaként a pozsonyi csapat-világbajnokságon, valamint a laskói egyéni és csapat-Európa-bajnokságon összesen három bronzérmet gyűjtött. A legjobb női junior versenyző díját Milica Gardašević vehette át. Milica a juniorok mezőnyében 6,46 méteres ugrásával Európa-bajnok lett a Grossettóban megrendezett világbajnokságon. A fiúk között Bojan Đekić lett a legjobb. Đekić savate-harcos, és az idei, Varaždinban tartott világbajnokságon megnyerte korosztálya versenyét a 85 kilogrammos kategóriában. A legjobb edzőnek járó díjat Ivana Španović és egyúttal a Vojvodina Atlétikaklub edzője, Goran Obradović kapta.

A legjobb női csapat kategóriájában, csakúgy mint egy évvel ezelőtt, a Slavija Cselgáncs- és Szambóklub érdemelte ki az elismerést. Az 58 éves múltra visszatekintő Slavija idén is megnyerte az országos csapatbajnokságot, az Európa-ligában pedig 4. helyig küzdötték magukat. Újvidék legjobb férficsapatának a Vojvodina Röplabdaklubot választották meg, amely egy évtizedes szünet után ismét elhódította az országos bajnoki címet. A Vojvodina rekordot jelentő 14. címét szerezte meg.

Ivana Španović (Dávid Csilla felvétele)

Ivana Španović (Dávid Csilla felvétele)

A legjobb csapat összességében a Vojvodina Kézilabdaklub lett. A Vojvodina 2017-ben sorozatban 5. országos bajnoki sikerét ünnepelte. A férfi sportolók közül Miloš Cvjetićanin kick-boxolóra esett a választás, aki aranyérmet szerzett a budapesti világbajnokságon. A nők közül, mint 2013 óta minden alkalommal, idén is Ivana Španović hódította el az elismerést. Ivana elárulta, még mindig fáj neki a londoni világbajnokságon történt eset, amikor a rajtszáma hagyta nyom miatt nem ismerték el körülbelül 7,2 méteres ugrását, és 6,96-tal csak a negyedik helyet tudta megszerezni. „Minden év végén összegezzük az elmúlt szezon tapasztalatait, egyúttal elkészítjük a következő évre szóló terveinket. De természetesen egy reális elképzelést mindig nehéz megalkotni. Az ambícióinkat tekintve sokat kell még dolgoznunk. A 2018-as fedett pályás világbajnoki arany fontos cél számomra, de nem érzek nyomást” – magyarázta a távolugró, hozzátéve, a nyári periódusban a szabadtéri Eb és a Gyémántliga is a célok között lesz, és az Eb-siker esetén a Kontinentális Kupán is részt kíván venni. „Mind mindig, most is izgalmas év vár ránk, és magasak az elvárásaink” – fejezte be a bajnoknő.

Goran Obradović, Ivana edzője elmondta, elégedettek az idénnyel: „A három kitűzött célból kettőt sikerült megvalósítanunk. A belgrádi fedett pályás Európa-bajnokságon győztünk, ami külön öröm, hiszen minden versenyző és edző legnagyobb vágya, hogy a saját közönsége előtt hallhassa a himnuszt. Természetesen a 7,24-es eredmény, ami minden idők harmadik legjobb ugrása, arra kötelez minket, hogy ezentúl még jobban dolgozzunk az olimpiáig” – értékelt a trénerkiválóság, rámutatva, a Gyémántliga megnyerése rengeteget jelent pénzügyi szempontból is. Obdarović a legkellemetlenebb témát sem kerülte ki: „De természetesen ott a londoni eset. Nem zavart össze minket túlságosan, de újabb kihívást támasztott elénk” – mondta, majd a felkészülésre térve hangsúlyozta, már befejezték a téli alapozó edzéseket, és Ivana fantasztikusan dolgozott, aminek köszönhetően elkezdhetik a speciális tréningeket. „Február elején indul az új év az új versenyekkel, márciusban pedig a birminghami fedett pályás vb-re utazunk, ahol szintén az aranyat célozzuk meg. Ezüstünk és bronzunk már van ilyen versenyekről” – fogalmazott, majd versenyzőjéhez hasonlóan kiemelte a berlini Eb-t. „Ivana ott a 2016-os amszterdami aranyát védi.” A konkrét eredményeket tekintve Obdarović hangsúlyozta, a belgrádi 7,24 méteres ugrás ellenére nem foglalkoznak a múlttal: „Ivana ciklikusan dolgozik, 2020-ra kell újra elérnie ezt a szintet. A jövő évi fedett pályás vb-n a várakozásaink szerint 7,10–7,15 közötti eredmény kell a győzelemhez” – fejezte be Obradović.