2024. április 26., péntek
Dunatáji Herceg János Napok

Sinkovits Péter átvette a Herceg János-díjat

December 20-án és 21-én tartották a Dunatáji Herceg János Napok nevű rendezvénysorozatot, amelynek keretében Sinkovits Péter költő, író, publicista vehette át a Herceg János Irodalmi Díjat.

A Bielitzky Károly Városi Könyvtár gyermekszakosztályának termében 20-án levetítették Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas rendező Herceg Jánosról készített dokumentumfilmjét. A film szövegét Szabó Attila fordította szerb nyelvre.

21-én ugyanezen a helyszínen került sor a Herceg János Irodalmi Díj átadására. A díjat a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület alapította 1998-ban, majd a zombori Berta Ferenc Zsebszínház 2009-ben újraalapította az időközben megszűnt díjat. A Zsebszínház 2016-ban a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtárral egyetemben ítélte oda az elismerést, és egyben átadta a díj alapító jogát a Városi Könyvtárnak. Fekete J. József író, kritikus, a Berta Ferenc Zsebszínház elnöke köszöntőjében elmondta, a díj zsűrije, Beszédes István, Fekete J. József – elnök, Goran Malbaša, Vladimir Jerković és Silling István egyhangú döntéssel Sinkovits Péter írónak, újságírónak, publicistának ítélte a 2017-es Herceg János Irodalmi Díjat. Az indoklás szerint Sinkovits verseit, prózáját sajátos tér-idő poétika jellemzi. Életművét áthatja a hercegi szemlélet: újságíróként szabadnak és függetlennek lenni, íróként magas poétikai, etikai és morális mércéket állítani, fölismerni a történelmi kor problémás voltát, valamint a kor és a történelem által kódolt személyi szabadságot. Jellegzetes, hogy Sinkovits Péter Orfeum című regényében a főhős töprengő, szemlélődő, tapasztalatait összegző, tépelődő ember, aki a „senkihez sem tartozás, az elhatárolódás művészete” befolyása alá rendelte életvitelét és poétikáját, az élettapasztalatból fakadó bölcsességeket általában azok a nők mondják ki a regényben, akik közel kerülnek szívéhez. Vergilus című művét bátran nevezhetjük intellektuális én-regénynek, amiben egymás mellett szerepel kétkedés és töprengés, ismeret és érzelem, tapasztalat és képzelet, kulturális megelőzöttség és egyedi műforma: irányadó pontjává lehet a Vajdaságban születő magyar irodalomnak.

A Sinkovits Péter díjazott, dr. Silling István, Beszédes István, Fekete J. József zsűritagok közreműködésével zajló díjátadó est központi témája volt a díjazott szerző tisztelete, alázata a munkája, alkotótevékenysége és az állandó ihletőforrás, a női nem által képviselt érzékeny értelem iránt.

Sinkovits Péter a díjat Inja Firanjtól, a könyvtár titkárnőjétől vette át. A díj egy, a zombori Mrákovits Péter szobrászművész által tervezett kisplasztika és a vele járó oklevél.

A rendezvény keretében föllépett a zombori The Hat Matters zenekar: Juhász Raffael – billentyűsök, Szűcs Róbert – basszus, Siniša Karalić – dobok.

A Dunatáji Herceg János Napok támogatói: Zombor Város önkormányzata és a sziváci Pele öntöde.