2024. április 26., péntek

Erdogan: Trump nem tudja megvásárolni Törökország támogatását

Az Egyesült Államok nem tudja megvásárolni Törökország támogatását azon a szavazáson, amelyet az ENSZ Közgyűlésében tartanak majd a Jeruzsálem státuszának megváltoztatásáról hozott amerikai döntésről - jelentette ki csütörtökön Ankarában Recep Tayyip Erdogan török államfő.

"Nem vásárolhatja meg Törökország demokratikus szándékát a dollárjaival" - figyelmeztette Donald Trumpot a török elnök.

Az amerikai elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy megvonja a segélyezést azoktól az országoktól, amelyek támogatni fogják az ENSZ-ben azt a közgyűlési határozattervezetet, amellyel felszólítanák Washingtont, hogy vonja vissza a Jeruzsálem státuszáról hozott döntését. "Dollár-százmilliókat, sőt milliárdokat kapnak, aztán ellenünk szavaznak. Nos rendben, figyelni fogjuk ezeket a voksokat" - hangoztatta Trump újságírók előtt a Fehér Házban szerdán. Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete is megtorlással fenyegette a határozattervezetet támogató országokat.

Trump december elején jelentette be, hogy ezentúl Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda helyezi át nagykövetségét Tel-Avivból.

"Azt remélem, és arra számítok, hogy az Egyesült Államok nem fogja elérni, amit akar (az ENSZ-ben), és a világ jól megleckézteti Washingtont" - mondta Erdogan Ankarában tartott beszédében.